منظور از جدول استاندارد ورقهای فلزی، چندین مورد مهم در رابطه با ویژگی ورقهای فلزی است که باید پیش از خرید، از آنها مطلع شد. استاندارد ورق فلزی براساس، ابعاد و وزن ورق و ترکیبات تشکیل دهنده آن، است. حال اهمیت این استانداردها بهچهدلیل است؟ این استانداردها، تاثیر مستقیم بر قیمت انواع ورق فولادی دارد؛ ازاینرو آگاهی از آن و شناختن آن برای مشتریان بسیار مهم است.
ازآنجاییکه ورقهای فولادی، در صنایع مختلفی کاربرد دارند، استانداردهای خاصی برای آنها تعیین شده که باید رعايت شوند. این استانداردها، یک معیار مشخص را برای اندازهگیری کیفیت و سایر مشخصات ورقهای فولادی مثل: مشخصات فیزیکی، مکانیکی و شیمیایی ارائه کردهاند.
استاندارد ورقهای فولادی براساس: وزن، ضخامت، ابعاد، چگالی، کیفیت ساخت، درصد ترکیبات شیمیایی، گریدهای استحکام و شکلپذیری تعیین شده است. البته باید بگوییم در هر نوع از ورق فولادی، تعدادی از این ویژگیها بهعنوان استاندارد درنظر گرفته میشوند و این مربوط به همه انواع ورق نخواهد بود.
جدول استاندارد ورقهای فولادی، کاربردهای زیادی دارد و برای انتخاب نوع مناسب ورق به شما کمک میکند. این جدول میتواند اطلاعات کاملی از ورقها را در اختيار شما قرار داده تا باتوجه به نوع کاری که قصد انجام آن را دارید، بتوانید بهترین انتخاب را داشته باشید.
این جدول همچنین کمک میکند شما وزن ورق موردنظرتان را پیدا کنید و بهراحتی قیمت آن را محاسبه کنید. جدول استاندارد ورقهای فلزی، برای تمام انواع ورقها متفاوت است و هر ورق، جدولی مجزا دارد که اطلاعات مخصوص به همان نوع را ارائه میدهد.
جدول وزن ورقهای فولادی، بهاینمنظور استفاده میشوند که بهکمک آنها بتوان بهراحتی به وزن ورق موردنظر دستیابی پیدا کرد. جدول وزنی ورقهای فولادی، برای تمام انواع ورق مثل: گالوانیزه، ورق سیاه و دیگر انواع ورقهای فولادی وجود دارد.
جدول وزنی ورقهای فولادی، براساس اطلاعاتی همچون: ضخامت ورق، طول و عرض آن تشکیل شدهاند و در نهایت وزن هر نوع از این محصول با ضخامتهای مختلف در جدول آمده است. البته روشهای دیگری هم برای محاسبه وزن ورقهای فولادی وجود دارد، ولی سادهترین روش استفاده از جدول وزنی است.
دلیل اینکه ورق آهن سیاه، به این نام معروف شده است، بهخاطر شکل ظاهری آن است که چون در دمای بسیار بالایی در کورهها ذوب میشود، رنگی تیره و مات پیدا میکند که به رنگ سیاه متمایل است. جدول استاندارد ورق آهن سیاه، شامل اطلاعاتی همچون طول، عرض، ضخامت، وزن و استحکام است. این محصول معمولا در ضخامتهای مختلف عرضه میشود و ضخامت آن باتوجه به نوع آن، متفاوت است.
ورق سیاه، در حالت رولشده ضخامتی برابر با 1.5 تا 15 میلیمتر دارد و در حالت برشخورده این ضخامت به بالای 15 میلیمتر هم میرسد. جدول ورق سیاه، با در اختیار گذاشتن ابعاد، ضخامت و وزن ورق، اطلاعات خوبی برای محاسبه قیمت ورق سیاه ارائه کرده است.
رولهای ورق آلومینیوم، در ابعاد مختلفی وجود دارند که هر کدام از آنها مطابق با استانداردهای موجود در جدول تولید میشوند و با استفاده از این جدول، میتوان به سادگی وزن و در نهایت قیمت ورق آلومینیوم را بهدست آورد. ابعاد رولهای آلومینیوم به این شرح است: ضخامت ورق آلومینیوم بین 0.2 تا 6 میلیمتر، عرض استاندارد ورق آلومینیوم بین 1000 تا 1250 میلیمتر، آلیاژهای استفادهشده استاندارد بین 1050 تا 3105 میلیمتر و درصورتیکه آلیاژها سفارشی باشد، بین 1100، 1200 و 3003 میلیمتر متغیر است و تمام این اطلاعات شامل استاندارد ورق آلومینیوم میشود.
برای تولید هر نوع ورق فولادی، ابعاد و وزنهای مختلفی وجود دارد که دارای استاندارد خاصی هستند و درتولید باید رعایت شوند. رعایت هرچه بیشتر این استانداردها، بر قیمت ورق گالوانیزه یا انواع دیگر ورقها تاثیر مستقیم خواهد داشت.
ورقهای گالوانیزه، باید براساس وزن استاندارد موجود در جدول وزن ورق گالوانیزه و همچینن با ابعاد موجود در این جدول ساخته شوند. ورق گالوانیزه، بهدليل مقاومت بالا دربرابر خوردگی و زنگزدگی، باعث شده تا در صنایع مختلف کاربرد داشته باشد.
ورق آجدار هم مانند دیگر ورقها، دارای جدول استاندارد ویژهای است که از طول و عرض و ضخامت این ورق تشکیل شده است. شرح استانداردهای ورق آجدار بهاینشکل است که در ضخامتهای 1.5 تا 10 میلیمتر، ابعاد 2*1، 6*1.5 و6*2 تولید میشوند در سه نوع استاندارد مختلف وجود دارند.
استانداردهای ورق روغنی، در سه دستهبندی ST12, ST13 و ST14 وجود دارد و جدول استاندارد ورق روغنی در چند نوع جدول مختلف، شامل جدول مشخصات مکانیکی، ترکیبات شیمیایی، جدول وزن ورق روغنی و جدول ابعاد، وجود دارند که از نظر ابعاد، این محصولات در عرض 1 تا 1.25 متر و طول 2 تا 2.5 متر و ضخامت 0.3 تا 3 میلیمتر تولید میشوند که ابعاد استاندارد تلقی میشوند.
استانداردهای مختلفی برای تولید ورق اسیدشویی وجود دارد که کارخانه سازنده، با بهرهگيري از هرکدام از این استانداردها، محصول خود را تولید میکند و متداولترین این استانداردها به نامهای DIN1614 و BSEN10111 معروف هستند. این استانداردها، مواردی چون گرید، شماره فولاد، ماکزیمم درصد کربن، ماکزیمم منگنز، فسفر و گوگرد را مشخص میکنند و برای تولید، تولیدکنندگان باید از این موارد ذکرشده در جدول، تبعیت کنند.
ورقهای رنگی از پایه ورقهای گالوانیزه بهوجود میآیند و یک لایه رنگ که ممکن است بهصورت پودری یا مایع باشد، روی آنها زده میشود و در کوره پخته میشود. برای ورقهای رنگی استاندارد خاصی معین نشده است ولی ممکن است تولیدکنندگان از استانداردهای ورق گالوانیزه، برای آن استفاده کنند. قیمت ورق رنگی براساس ابعاد، وزن و کیفیت ساخت آن تعیین میشود.
ورقهای فولادی در ضخامتهای مختلفی در بازار وجود دارند که از کمتر از یک میلیمتر شروع شده و ضخامت آن تا حدود 50 میلیمتر هم ممکن است برسد. این ورقها باتوجه به ضخامت در سه دستهبندی ورق فولادی نازک، ورق فولادی متوسط و ورق فولادی ضخیم، تقسیم شدهاند که هرکدام برای کاری مناسب هستند و کاربردهای بهخصوصی دارند.
سخن پایانی
برای هر نوع ورق فولادی، جدول استاندارد مشخصی تعیین شده که خصوصیات محصول را در اختیار مشتری قرار خواهد داد و تولیدکننده باید براساس این استانداردها تولیدات خود را انجام دهد. استانداردهای ورقهای فولادی، تاثیر مستقیم بر قیمت انواع ورق دارد و الزامی است تولیدات حتما براساس این معیارهای مشخص، انجام شوند.