ویژگیهای منحصر به فرد فولاد و مقاومت بالای آن باعث شده در صنایع مختلف و در ساخت تجهیزات گوناگون مورد استفاده قرار بگیرد. البته نیاز هرکدام از صنایع با دیگری تفاوت دارد؛ به همین دلیل تولیدکنندگان فولاد با استفاده از تکنیکهایی که در تولید محصولات به کار میبرند، انواع مختلف فولاد را با ویژگیهای متفاوت تولید میکنند. فولاد گرمکار و سردکار دو نمونه از محصولاتی هستند که هرکدام از آنها کاربردهای منحصر به خودشان را دارند و پاسخگوی نیاز صنایع هستند. در این مقاله توضیح میدهیم هرکدام از این دو نوع فولاد چه هستند، چه ویژگیهایی دارند و تفاوتهایشان چیست.
فولاد گرمکار (Hot Work Tool Steel)، مقاومترین نوع این محصولات در برابر حرارت است که حتی در دمای بالاتر از ۳۱۶ درجه هم ذوب نمیشود؛ حتی در بعضی از صنایع، این فلز در معرض دمای بین ۴۸۰ تا ۷۶۰ درجه قرار میگیرد، اما تغییر شکل پیدا نمیکند. این دسته از فلزات، در مجتمعهای فولاد داخلی چون کارخانه فولاد میانه تولید میشوند.
علت مقاومت فولاد گرمکار در برابر حرارت، به کار بردن درصد کافی کربن در ترکیبات محصول و اضافه کردن عناصری چون کروم، مولیبدن و وانادیم است. بعضی از کارخانهها ماده تنگستن را هم در ترکیبات فولادی که برای تولید محصولات گرمکار استفاده میشود، اضافه میکنند. اضافه کردن این عناصر به آلیاژها، مقاومت آنها را در برابر حرارت و سایش افزایش میدهد. این فلزات حتی در دمای بالا تغییر حجم چشمگیری هم ندارند.
قیمت فولاد گرمکار در بازار آهن آلات، به نوع آن بستگی دارد. انواع مختلف این محصولات عبارتند از:
مقاومت بالای این دسته از فلزات باعث شده کاربردهای بسیاری در صنایع مختلف داشته باشند که در ادامه به تعدادی از آنها اشاره میکنیم:
مشخصات فولاد گرم کار، به نوع آن بستگی دارد. در قسمتهای قبلی، درباره انواع مختلف این محصولات توضیح دادیم و ویژگیهای هرکدام را نیز بررسی کردیم. در این قسمت به بررسی ویژگیهای کلی این محصولات میپردازیم.
فولاد سردکار (Cold Working Tool Steel) مقاومت چندانی در برابر حرارت ندارد و در بهترین حالت تا دمای ۲۰۰ درجه سانتیگراد را تحمل میکند. اما در دماهای پایینتر، مقاومت بسیار خوبی از خود نشان میدهد. کربن یکی از اصلیترین ترکیباتی است که در تولید آلیاژ برای این محصولات مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین بسیاری از کارخانههای فولادی تولیدکننده وابسته به استراتژی تولیدشان، از عناصر دیگری چون کروم، منگنز، تنگستن و مولیبدن هم در تولید این محصولات استفاده میکنند.
قیمت فولاد سردکار در بازار آهن آلات نیز به نوع آن بستگی دارد. انواع مختلف این محصولات عبارتند از:
این محصولات آبدهی میشوند و برای فرایندهایی که دما در آنها از ۲۰۰ درجه بالاتر نمیرود، کاربرد دارند. در ادامه به برخی از موارد استفاده فولاد سردکار اشاره میکنیم:
هرکدام از انواع فولاد سردکار، ویژگیهای مخصوص به خودشان را دارند. نوع D این محصولات بیشترین کاربرد را در صنایع معمول دارد و انواع A و O، برای کاربردهای خاص مورد استفاده قرار میگیرند. در ادامه به مهمترین مشخصات این محصولات اشاره میکنیم:
احتمالا با بررسی هرکدام از این فلزات و ویژگیهای آنها به تفاوتهایشان پی بردهاید. اما در ادامه به صورت دقیقتر تفاوت فولاد گرمکار و سردکار را بررسی میکنیم تا متوجه شوید کدام یک از این محصولات برای کاربرد مورد نظر شما مناسب هستند.
قیمت آهن و سردکار و گرمکار بودن فولاد دو معیار مهم در تعیین نرخ این محصولات محسوب میشوند. بسیاری از افراد تصور میکنند که فولاد گرمکار بخاطر هزینه بیشتری که دارد، باکیفیتتر است. به همین خاطر حتی برای ساخت ابزارها و تجهیزاتی که در دمای بالا قرار نمیگیرند هم از این محصولات استفاده میکنند. این تصور اشتباه است. فولاد سردکار هم اگر در کاربرد صحیح مورد استفاده قرار بگیرد، کیفیت بالایی دارد و نیاز شما را برآورده خواهد کرد. در این مقاله ویژگیها، کاربرد و تفاوتهای هرکدام را بررسی کردیم تا با آگاهی بیشتری برای خرید این ابزارها داشته باشید.