محاسبه تحمل بار نبشی

محاسبه تحمل بار نبشی

مقالات آهن آلات
چهارشنبه 17 خرداد 1402

نبشی یکی از مهم‌ترین اجزای ساز‌ه‌های کوچک و بزرگ است که نقش مهمی در مقاومت آن ایفا می‌کند. هزینه مناسب و مقاومت بالای این پروفیل باعث شده که در بسیاری از پروژه‌های عمرانی و حتی هنری به کار می‌رود. به عنوان مثال برای ساخت ماکت‌ها از این وسیله بهره می‌برند. برآورد میزان تحمل بار نبشی یکی از مهم‌ترین نکاتی است که پیمانکاران باید برآورد کنند؛ زیرا این مقطع فولادی برای تحمل بار وارد از سازه مورد استفاده قرار می‌گیرد. بنابراین اگر بار وارد شده بر نبشی با ظرفیت تحمل بار آن مطابقت نداشته باشد، احتمال آسیب رسیدن به ساختمان و حتی فرو ریختن آن وجود خواهد داشت. در این مقاله توضیح می‌دهیم چطور باید بررسی کنید که قدرت تحمل بار محصول مورد نظرتان چقدر است و این مسئله به چه معیارهایی بستگی دارد.

نبشی چیست؟

نبشی یک پروفیل فولادی است که شکلی شبیه به L انگلیسی دارد؛ یعنی از دو سطح مقطع فولادی تشکیل شده که با زاویه ۹۰ درجه به یکدیگر متصل شده‌اند. هرکدام از این سطوح مقطع با نام بال شناخته می‌شوند. نبشی‌ها انواع مختلفی دارند؛ در بعضی از آن‌ها‌، بال‌ها مساوی هستند و در بعضی دیگر به‌صورت نامساوی ساخته می‌شوند. همچنین ممکن است ضخامت هر بال در تمام طول شاخه یکسان باشد یا با نزدیک شدن به انتهای شاخه، تغییر کند.

 

image not found
نبشی کاربرد زیادی در صنایع مختلف دارد.

 

نبشی‌ها در سایزهای گوناگون تولید می‌شوند و کارخانه‌های فولاد مختلفی این محصولات را تولید می‌کنند. این مقاطع در کارخانه‌ها با استانداردهای ملی، اروپایی و روسی تولید می‌شوند. مشخصات فنی و استاندارد محصول هم روی قیمت نبشی تأثیرگذار است و هم کاربرد و میزان مقاومت آن را تعیین می‌کند. برای اطلاعات بیشتر درباره این محصول فولادی به صفحه مقاله نبشی چیست ما مراجعه کنید.

مشخصات فنی نبشی

همانطور که گفتیم، مشخصات فنی روی قیمت نبشی تأثیر می‌گذارد، اما نرخ این محصول به عوامل دیگری مانند قیمت آهن یا میزان عرضه و تقاضا هم وابسته است. به‌همین‌دلیل است که با وجود ثابت ماندن مشخصات فنی، قیمت به‌صورت روزانه نوسان پیدا می‌کند.

مشخصات فنی، علاوه بر تأثیری که روی قیمت دارند، میزان تحمل بار نبشی را هم تعیین می‌کنند. در ادامه مشخصات فنی این محصولات را نام می‌بریم و توضیحاتی درباره هرکدام از آن‌ها ارائه خواهیم داد.

تحمل بار نبشی چطور محاسبه می‌شود؟

محاسبه میزان تحمل بار نبشی کار ساده‌ای نیست؛ به‌همین‌دلیل بهتر است از جدول‌های مخصوص به این کار استفاده کنید. برای استفاده از این جدول‌ها فقط کافی است اندازه‌های محصول و وزن آن را در جدول پیدا کنید و میزان تحمل بار آن را بیابید. برای محاسبه وزن نبشی، هم می‌توانید از جدول‌های وزن این محصولات استفاده کنید و هم به‌صورت ذهنی با فرمول محاسبه کنید. فرمول محاسبه وزن نبشی عبارت است از:

۱۰۰۰/ [چگالی فولاد × طول بال × ۲ × ضخامت × طول شاخه] = وزن نبشی بال مساوی

۱۰۰۰/ [چگالی فولاد × مجموع طول دو بال × ضخامت × طول شاخه[ = وزن نبشی بال نامساوی

البته اگر جدول اشتال نبشی را هم در اختیار داشته باشید، تنها کافی است با توجه به اندازه‌های موجود در جدول، وزن هر متر از محصول مورد نظرتان را پیدا کنید و آن را در طول شاخه ضرب کنید. اما در حالت‌کلی، استفاده از جدول وزن بهترین روش برای زمانی است که زمانی است که می‌خواهید میزان تحمل بار آن را به دست آورید یا تناسب بین قیمت آهن و نبشی را پیدا کنید. یعنی متوجه می‌شوید که برای تولید هر شاخه از محصول مورد نظرتان چند کیلوگرم آهن به کار رفته است و قیمت آهن خام با همین وزن چقدر است.

جدول وزن نبشی

در ادامه جدول کامل تحمل بار این مقاطع فولادی را قرار داده‌ایم. بعد از پیدا کردن طول بال‌ها، ضخامت و وزن محصول مورد نظرتان، اطلاعات را در جدول مطابقت دهید و میزان تحمل بار آن را محاسبه کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با وزن این مقطع فولادی به صفحه وزن نبشی مراجعه کنید.

 

image not found
جدول وزن نبشی

 

قدرت تحمل بار نبشی به چه معیارهایی بستگی دارد؟

شما علاوه بر اینکه به محاسبه تحمل بار نبشی نیاز دارید، باید میزان بار وارد بر این محصولات را هم برآورد کنید تا از امنیت سازه مطمئن شوید. مهم‌ترین معیارهایی که تحمل بار نبشی را تعیین می‌کنند، عبارتنداز:

سخن پایانی

در این مقاله توضیح دادیم منظور از تحمل بار نبشی چیست و به چه معیارهایی بستگی دارد. با استفاده از جدول‌های معتبری که برای برآورد توان این محصولات ارائه شده، می‌توانید پروفیل مناسب برای پروژه‌تان را انتخاب کنید. قیمت نبشی و توان تحمل بار آن، مهم‌ترین معیارهایی است که خریداران به آن توجه می‌کنند. در سایت گرفت می‌توانید قیمت این محصولات را هم به صورت روزانه مورد بررسی قرار بدهید و نمودار روندهای آن را هم بررسی کنید.

دیدگاه یا سوال خود را به اشتراک بگذارید

مطالب مرتبط

blog image
چدن چکش خوار یا مالیبل
شنبه 01 اردیبهشت 1403
blog image
پیش بینی قیمت تیرآهن در 1403
سه‌شنبه 28 فروردین 1403