پروفیلها براساس شکل ظاهری به دو دسته باز و بسته تقسیم میشوند. تیرآهن، نبشی، میلگرد و... که از نظر ظاهری دارای شکل باز هستند را نوع باز گویند. اما نوعهای بسته مقطع توخالی با شکل ظاهری متنوع مانند مربع و مستطیل دارند. به مقطعهای بسته بهدلیل شکل جعبهای آنها قوطی یا باکس نیز گفته میشود. پروفیل گالوانیزه و صنعتی دو نوع مقطع بسته یا قوطی هستند که در بازار وجود دارند. اما سوالاتی که همیشه وجود داشته این است که تفاوت پروفیل گالوانیزه و صنعتی چیست؟ و کاربرد قوطی صنعتی و گالوانیزه کجاست؟ هدف از این نوشتن این مطلب پاسخ به همین سوالات است.
محصولات فولادی، در برابر زنگزدگی مقاومت کمی دارند. پروفیل فولادی را در طی یک فرآیند خاص گالوانیزاسیون میکنند و در آن یک پوشش محافظ (معمولاً روی) به آهن یا فولاد اضافه میشود تا از زنگزدگی فلز جلوگیری شود. این محصول جزء پرمصرفترین مقطعهای موجود در بازار شناخته میشود.
قوطی گالوانیزه، در اشکال مختلف مانند U شکل، H شکل، نیم دایره و... تولید و بهبازار عرضه میگردد. در این نوع محصول فولادی برای افزایش مقاومت در برابر خوردگی، از سه نوع پوشش گالوانیزه گرم، سرد و الکترونیکی استفاده میشود. در این سه روش، قوطی گالوانیزه گرم از مقاومت بیشتری نسبت به دو روش دیگر برخوردار است.
بیشتر بخوانید: آشنایی با تفاوت قوطی آهن و پروفیل
اصلیترین ویژگی قوطی گالوانیزه ضدزنگبودن آن است. این محصول در صنایع و محیطهایی که رطوبت داشته و تحت تاثیر زنگزدگی بوده، بیشترین استفاده را دارد. این مقطع دارای ویژگیهای دیگری نیز است که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد:
یکی از کاربردهای اصلی پروفیل گالوانیزه، استفاده از آن بهمنظور مقاومسازی و تقویت قاب درب و پنجرههای پی وی سی است. قوطی گالوانیزه از تغییر فرم قاب درب و پنجره جلوگیری میکند؛ همچنین استفاده از این مقطع فولادی مانع از هرزشدن پیچها و افتادگی بازشو پنجرهها میشود. از کاربردهای دیگر این محصول گالوانیزه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
پروفیل گالوانیزه، در سایز و طولهای خاص عرضه میشود. قیمت قوطی گالوانیزه تحت تاثیر عواملی مختلفی استکه مهمترین آنها شامل مورد زیر است:
با تغییر قیمت مواد اولیه مانند سنگ آهن و قراضه، قیمت پروفیل گالوانیزه نیز با تغییر همراه خواهد بود.
هزینه حمل و نقل تحت تاثیر عواملی متعددی مانند قیمت سوخت، وسایل و قطعات کامیون و کشتی، مسافت طی شده و است. یعنی تغییر در قیمت این عوامل موجب بالا یا پایین رفتن هزینه حمل و نقل شده و در نتیجه بر روی قیمت نهایی قوطی گالوانیزه نیز تاثیرگذار خواهد بود.
با کمیاب شدن این مقطع فولادی، یا بالا رفتن عرضه آن قیمت پروفیل گالوانیزه نیز با تغییر همراه خواهد بود.
از آنجاییکه خریدوفروش انواع محصولات فولادی، با ارز دلار انجام میشود، قیمت ارز بر روی قیمت این محصول تاثیر مستقیم دارد.
قطعاً همه ما وارد سازهها بزرگ مانند فرودگاه یا ایستگاه قطار شدهایم؛ ستونهای غولآسا و بزرگی که این سازه را سرپا نگه داشته پروفیل صنعتی هستند، معمولاً داخل آنها را بتن پر میکنند. این مقطع را که با عنوان پروفیل سنگین نیز میشناسند، جایگاه ویژهای در بخشهای حساس مانند صنایع نظامی و خودروسازی دارد.
این نوع مقطع فولادی، در ابعاد بزرگ و ضخامت بالا ساخته میشود؛ این مشخصه یک تفاوت پروفیل گالوانیزه و صنعتی است. قوطی سنگین از جنس ورق نورد گرم و با ضخامت 1.5 میلیمتر به بالا ساخته میشود.
مهمترین ویژگی که پروفیل صنعتی را با آن میشناسند، استحکام و مقاومت بالای آن در برابر ضربه و رطوبت است. علاوه بر این قوطی صنعتی ویژگیهای دیگری نیز دارد که میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
بیشتر بخوانید: با انواع پروفیل های موجود در بازار ایران آشنا شوید.
پروفیل صنعتی، با توجهبه ویژگیهای اشاره شده کاربردهای بسیاری در صنایع مختلف دارد که از مهمترین آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
عوامل متعددی مانند کیفیت و ابعاد، کارخانه تولید کننده، قیمت ارز و دلار بر روی قیمت پروفیل صنعتی تاثیرگذار است. البته دلایل تاثیرگذار اشاره بر روی قیمت قوطی گالوانیزه میتوانند بر روی قیمت این محصول نیز تاثیرگذار باشند.
با مقایسه جدول وزن پروفیل صنعتی و گالوانیزه میتوان وزن این دو محصول را به راحتی مقایسه کرد. وزن نوع صنعتی به مراتب از نوع گالوانیزه بیشتر است.
براساس نظر کارشناسان آهنپرتال:
"پروفیل صنعتی و گالوانیزه، دو نوع مقطع فولادی موجود در بازار هستند که هر کدام دارای ویژگیها و کاربردهای خاص خود هستند. نوع گالوانیزه بیشتر در ساختمانسازی و نوع صنعتی در پروژههای سنگین و صنایع حساس مورد استفاده قرار میگیرد."
سخن پایانی
در این مقاله ابتدا دو مقطع قوطی گالوانیزه و صنعتی تعریف شده و ویژگی آنها بیان شد. در ادامه کاربرد قوطی صنعتی و گالوانیزه بهصورت جداگانه تعریف شد. مقایسه ویژگیهای پروفیل گالوانیزه و صنعتی از جمله وزن آنها نشان داد که وزن پروفیل صنعتی در مقایسه با گالوانیزه بیشتر است.