0آخرین بروزرسانی:چهارشنبه 06 بهمن 1400

اگر به مناطق شمالی کشور سفر کرده باشید، حتما سقف‌های شیروانی را دیده‌اید؛ سقف‌هایی شیب‌دار که استفاده از آن‌ها در مناطق شرجی بسیار رایج است. استفاده از این سقف‌ها از قدیم تاکنون در مناطق شمالی کشور بسیار زیاد بوده و هنوز هم به‌منظور افزایش مقاومت سقف در برابر بارندگی و جلوگیری از تجمع رطوبت و آب باران بر روی سقف استفاده می‌شوند. نکته مهم این است که برای اینکه این سقف‌ها عملکرد مناسبی داشته باشند، باید به مراحل اجرای سقف شیروانی توجه زیادی شده و این کار حتما توسط یک متخصص انجام شود. به دلیل اهمیت این موضوع در این مطلب نکاتی را در خصوص اجرای این مدل سقف‌ها و نحوه سفارش آن‌ها توضیح می‌دهیم.

آیا می‌دانید چرا در مناطق سردسیر و گرمسیر کشور، استفاده از سقف‌های شیروانی بیشتر به چشم می‌خورد؟

یکی از مهم‌ترین دلایل اجرای سقف شیروانی در مناطق سردسیر مانند شمال کشور، بارندگی زیاد در این منطقه است؛ این سقف‌ها در برابر رطوبت کاملا مقاوم هستند و با توجه به اینکه به‌صورت شیب‌دار ساخته می‌شوند، از تجمع آب باران و برف بر روی سقف جلوگیری می‌کنند. در مناطق گرمسیر کشور نیز بارندگی‌ها اغلب به‌صورت ناگهانی و سیل‌آسا هستند و به همین دلیل احتمال خرابی سقف در این مناطق بالاست. وجود سقف شیروانی باعث افزایش ایمنی خانه‌ها شده و در زمان بارش باران‌های سیل‌آسا از اهالی خانه محافظت می‌کند.

در کنار این موارد باید گفت که این مدل سقف‌ها عایق خوبی برای سرما و گرما هستند و این موضوع باعث صرفه‌جویی چشمگیر در مصرف انرژی می‌شود. درواقع استفاده از آن‌ها در مناطق سردسیر و گرمسیر باعث می‌شود که دمای داخل چه در فصل زمستان و چه در تابستان همواره مطبوع بوده و نیازی به افزایش درجه وسایل سرمایشی و گرمایشی نباشد. نکته دیگر اینکه رنگ‌های این سقف‌ها در مناطق سردسیر به‌گونه‌ای انتخاب می‌شوند که نور خورشید را به خود جذب می‌کنند و باعث گرم‌تر شدن محیط می‌شوند. در مناطق گرمسیر نیز اغلب رنگ‌های روشن انتخاب می‌شود تا با بازتاب نور خورشید مانع از گرم شدن بیش‌ازحد محیط شوند.

 

استفاده از سقف‌های شیروانی در مناطق گرمسیری و سردسیری رواج دارد.

 

دانستنی‌های ضروری قبل از سفارش شیروانی

قبل از اینکه دست‌به‌کار شده و مراحل اجرای سقف شیروانی آغاز شود، لازم است که شیروانی‌ها را سفارش دهید. کیفیت شیروانی‌ها و نحوه ساخت آن‌ها در کیفیت نهایی سقف اهمیت بسیار زیادی دارد و به همین دلیل باید قبل از خرید نکاتی را که در این بخش بیان می‌کنیم در نظر داشته باشید.

  • ابتدا نوع شیروانی مورداستفاده را تعیین کنید تا در زمان خرید گیج نشوید.
  • طراحی سقف باید کاملا مشخص باشد تا با توجه به معماری سقف و میزان مقاومت موردنیاز، شیروانی را سفارش دهید.
  • با توجه به شرایط آب‌وهوایی محل، میزان ارتفاع سقف و شیب قرارگیری شیروانی‌ها، جنس و میزان متریال را به‌طور دقیق تعیین کنید تا مجبور به خرید دوباره یا خریدن مصالح اضافه نشوید.
  • با توجه به سلیقه خود و سایر قسمت‌های نمای ساختمان رنگ و طرح شیروانی را انتخاب کنید تا ظاهر ساختمان شما کاملا زیبا باشد.

نکاتی که باید قبل از اجرای سقف شیروانی موردتوجه قرار گیرد!

قبل از شروع مراحل اجرای سقف شیروانی بهتر است نکاتی را در نظر داشته باشید که باعث افزایش مقاومت سقف و ایمنی ساختمان خواهند شد. عدم توجه به این نکات می‌تواند در آینده ساکنان منزل را با مشکل مواجه کرده و باعث تحمیل هزینه‌های زیادی برای تعمیر و حتی اجرای مجدد سقف شود. در ادامه این بخش تعدادی از مهم‌ترین این نکات را بیان می‌کنیم.

  • سقف‌های شیروانی برای ساختمان‌های 4 طبقه و کمتر قابل‌اجرا هستند.
  • مصالح مورداستفاده در این سقف‌ها باید استحکام کافی در برابر رطوبت و نور خورشید داشته باشند تا به‌مرورزمان فرسوده و پوسیده نشوند.
  • مقدار مصالح موردنیاز برای سقف‌ها باید دقیقا توسط مهندس تعیین شود؛ چراکه خرید دوباره مصالح می‌تواند باعث عدم یکدستی سقف شود و مصالح زیاد نیز باعث هدر رفتن پول شما خواهند شد.

بیشتر بخوانید: مقالات آهن آلات

مصالح مورد استفاده در سقف‌های شیروانی

برای اجرای این سقف‌ها، لازم است که ابتدا مصالح لازم برای کار انتخاب شوند. این مصالح با توجه به میزان بارندگی در محیط، میزان بار واردشده به سقف و مقاومت موردنیاز برای سقف انتخاب می‌شوند. سقف‌های شیروانی اغلب با استفاده از سفال یا فلز ساخته می‌شوند که در هردو در برابر رطوبت و فشارهای واردشده به سقف کاملا مقاوم‌اند؛ البته برای افزایش مقاومت سقف در برابر رطوبت و بارندگی لازم است در طول اجرای آن تمهیداتی اندیشیده شود. مراحل اولیه اجرای سقف شیروانی با استفاده از مصالح مختلف یکسان است؛ به همین دلیل قبل از اینکه به سراغ مصالح جداگانه برویم، مراحل اولیه را بیان می‌کنیم.

 

نمایی از اجرای سقف شیروانی را در این تصویر مشاهده می‌کنید.

 

مراحل اجرای سقف‌های شیروانی

قبل از هر چیز لازم است که زیرسازی مناسبی انجام دهید تا بتوان مصالح موردنیاز برای اجرای سقف را بر روی آن قرار داد. به این منظور اطراف فضای سقف با استفاده از پروفیل فلزی یا چوبی پوشانده می‌شود؛ این پروفیل شبیه به یک کلاف قرار می‌گیرد که با استفاده از مواد مناسب به اسکلت ساختمان متصل شده است. توجه داشته باشید که استحکام این کلاف اهمیت زیادی دارد و اتصالات آن باید آن‌قدر محکم باشند که در اثر وزش باد شدید یا وارد شدن نیروهای جانبی سنگین، جدا نشوند.

ابعاد و جنس این کلاف اغلب با توجه به ابعاد سقف، فاصله تا نقطه وسط، ارتفاع سقف و مصالحی که در آینده روی سقف قرار می‌گیرند تعیین‌شده و باید با دقت زیادی توسط مهندس محاسبه شوند. بعد از ساخت این کلاف جانبی، لازم است دهنه‌های سقف به ترتیب اندازه از بزرگ به کوچک ساخته‌شده و در محل مناسب قرار بگیرند. بعد از قرار دادن دهانه‌ها، پروفیل اصلی نیز بر روی سقف قرار می‌گیرد تا زیرسازی آن تکمیل شود.

بعد از تکمیل مراحل زیرسازی، لازم است که با استفاده از مصالحی مانند توری، پشم‌شیشه، ساندویچ پنل و چوب پوششی روی زیرسازی قرار گیرد. این پوشش درواقع همان چیزی است که عایق رطوبت و سرما و گرما در انواع سقف شیروانی خواهد شد. نکته مهم این است که مقدار این مصالح باید به‌طور دقیق تعیین‌شده و از مصالحی با ساختار همگن استفاده شود تا سقف مقاومت کافی داشته باشد. سایر مراحل اجرای سقف شیروانی با توجه به نوع مصالح مورداستفاده متفاوت است که در ادامه به آن می‌پردازیم.

 

نمونه‌ای از اجرای سقف شیروانی در ساختمان را در این تصویر مشاهده می‌کنید.

 

مراحل اجرای سقف شیروانی فلزی

بعد از اتمام مراحل زیرسازی و روسازی کلاف‌ها، نوبت به روسازی نهایی سقف می‌رسد که با استفاده از مصالح مختلف انجام می‌شود؛ یکی از مصالح پرکاربرد در این مراحل فلز است. استفاده از فلز برای روسازی سقف شیروانی، باعث می‌شود که این نوع سقف‌ها در برابر انواع شرایط آب‌وهوایی مقاوم باشند. این پوشش اغلب وزن کمی دارد، در برابر نور خورشید مقاوم است و قابلیت بازیافت نیز دارد. یک نکته بسیار مهم در نحوه اجرای سقف شیروانی فلزی، تعیین زاویه و شیب قرارگیری آن است. این موضوع تا حد زیادی نشان‌دهنده میزان دفع آب باران و برف، مساحت زیر شیروانی و مقدار مقاومت آن خواهد بود.

پس از تعیین این موضوع لازم است که ورق‌های فلزی بر روی سقف قرار داده‌شده و با استفاده از قطعاتی به یکدیگر محکم شوند. این ورق‌ها می‌توانند ورق‌های فولادی نورد سرد یا ورق‌های نورد گرم باشند؛ ورق‌های نورد سرد اغلب ضخامت کمی دارند و ورق‌های نورد گرم معمولاً مقاوم‌ترند و برای مناطقی که بارندگی زیادی دارند استفاده می‌شوند. مزیت اصلی استفاده از این ورق‌ها این است که شما می‌توانید آن را با توجه به فرم سقف شکل داده و طرح‌های خاصی را با آن اجرا کنید.

نحوه اجرای سقف شیروانی سفالی

برای اجرای شیروانی سفالی از تایل‌های سفالی استفاده می‌شود که عایق بسیار خوبی برای گرما و سرما هستند و با ایجاد امکان جریان هوا در زیر سقف، مانع از تجمع باکتری و قارچ‌ها در این ناحیه می‌شوند. نحوه اجرای سقف شیروانی سفالی با تایل‌های دیگر متفاوت است و به نام ایزولاسیون شناخته می‌شود. در این روش لازم است که مصالح زیرین با دقت بالایی انتخاب شوند تا مانعی در مقابل شکستن سفال‌ها یا ایجاد جلبک، خزه و... در زیر سقف باشند.

 

نحوه اجرای سقف شیروانی در مناطق گرمسیری و سردسیری به صورت زیر است.

 

برای اجرای این سقف‌ها ابتدا یک لایه زیر سفالی قرار می‌گیرد که استحکام زیادی دارد و مانع از ایجاد نشتی در سقف و ورود آب به داخل خانه می‌شود. سپس لایه‌ای سفال مکنده قرار می‌گیرد که در برابر ایجاد ترک در سفال در اثر تغییرات دمایی مقاوم بوده و از مرطوب ماندن محیط سقف و ایجاد قارچ، جلبک یا خزه جلوگیری می‌کند. در لابه‌لای این مصالح از ایزوباند و شانه نیز برای آب‌بندی سقف و جلوگیری از ورود پرندگان به زیر تایل‌های سفالی استفاده می‌شود.

توجه کنید که تایل‌های سفالی که برای ساخت سقف استفاده می‌شوند، برخلاف وسایل سفالی تزیینی مقاومت بسیار زیادی در برابر پوسیدگی، خوردگی و تغییرات دمایی دارند. این تایل‌ها تنوع زیادی دارند که اغلب ازنظر مقاومت متفاوت نیستند؛ اما با توجه به شیب سقف و شکل موردعلاقه شما برای طراحی آن انتخاب می‌شوند. به دلیل وزن پایین‌تر و مقاومت ذاتی تایل‌های سفالی در برابر فشارهای واردشده به سقف، برای زیرسازی این نوع سقف‌ها به پروفیل‌های چوبی و فلزی کمتری نیاز است. همین موضوع باعث می‌شود که اجرای آن‌ها نسبت به سقف‌های فلزی آسان‌تر باشد.

مزایای طراحی سقف‌های شیروانی

در این قسمت به بررسی مزایای سقف‌های شیروانی خواهیم پرداخت:

  • سقف‌های شیروانی اغلب مصالح ارزانی دارند که باعث کاهش هزینه‌های ساخت می‌شود.
  • این سقف‌ها وزن پایینی دارند که باعث کاهش فشار واردشده به دیوارهای جانبی می‌شود؛ درنتیجه نیازی به استفاده از تیرها و ستون‌های ضخیم نیست.
  • این سقف‌ها از تجمع آب باران و برف بر روی سقف و سنگین شدن آن جلوگیری می‌کنند؛ ضمن اینکه با مقاومت در برابر رطوبت مانع از ایجاد خوردگی در سقف یا پوسیدگی مصالح آن می‌شوند.
  • سقف شیروانی عایق خوبی در برابر سرما و گرماست و باعث صرفه‌جویی در مصرف انرژی می‌شود.
  • این نوع سقف‌ها در برابر زلزله و آتش‌سوزی مقاومت بسیار زیادی دارند.
  • تنوع در رنگ و طرح مصالح مختلف سقف‌های شیروانی باعث زیباتر شدن خانه شما شده و دست‌تان را در انتخاب باز می‌گذارد.

 

اجرای سقف شیروانی

 

قیمت اجرای سقف شیروانی به چه عواملی بستگی دارد؟

مهم‌ترین عامل در قیمت اجرای سقف شیروانی اندازه و مساحت سقف است؛ منظور از مساحت سقف کل ناحیه است که توسط ورق‌های شیروانی پوشش داده می‌شوند. پس از مصاحبه سطح، عدد به‌دست‌آمده به مساحت ورق‌ها تقسیم می‌شود و با توجه به تعداد تایل یا ورق استفاده‌شده، هزینه‌های آن محاسبه خواهد شد. برای مشاهده قیمت ورق رنگی گالوانیزه (ورق شیروانی) به لیست قیمت مربوطه مراجعه کنید.

یکی دیگر از عوامل موثر بر قیمت، شیب سقف است؛ معمولاً سقف‌هایی با شیب تندتر نیاز به مقاوم‌سازی بیشتری دارند. چراکه ارتفاع آن‌ها بلندتر است و لازم است که زیرسازی قوی‌تری داشته باشند. با توجه به این موضوع می‌توان گفت که مقدار مصالح موردنیاز برای اجرای این سقف‌ها بیشتر است. علاوه بر این نحوه اجرای سقف شیروانی نیاز به ایمنی و دقت بیشتری وجود دارد و به همین دلیل اغلب هزینه‌های آن بیشتر خواهد بود.

مصالح مورداستفاده برای شیروانی نیز از عوامل تاثیرگذار بر قیمت آن است؛ کیفیت، طرح، زیبایی و طول عمر مصالح قیمت آن‌ها را تغییر می‌دهد. با توجه به اینکه نوع مصالح اصلی تعیین‌کننده نحوه زیرسازی نیز هست، می‌توان گفت که تاثیر این فاکتور بر روی هزینه نهایی کار بسیار بیشتر از دیگر عوامل خواهد بود.

حتما از بخش‌های قبل متوجه شده‌اید که هزینه‌های زیرسازی بخش زیادی از قیمت اجرای سقف شیروانی را به خود اختصاص می‌دهند. اینکه از چه ماده‌ای برای عایق‌بندی یا اتصال کلاف‌ها و دهنه‌ها به یکدیگر استفاده می‌شود و نحوه اجرای زیرسازی تعیین‌کننده قیمت آن است.

علاوه بر موارد بالا می‌توان هزینه‌های تخریب سقف قبلی در صورت نیاز به بازسازی، نوع معماری سقف، میزان دسترسی به محل پروژه و نحوه ایاب و ذهاب کارگران و مهندسان، حجم خرید و محلی که از آن قطعات و مصالح را می‌خرید نیز بر روی قیمت اجرای این مدل سقف‌ها موثر خواهد بود.

سخن پایانی

کیفیت و ایمنی ساختمان تا حد زیادی به نحوه اجرای سقف شیروانی بستگی دارد. این موضوع که از چه مصالحی استفاده می‌کنید و چگونه زیرسازی و روسازی سقف را انجام می‌دهید، در میزان مقاومت آن و البته هزینه تمام‌شده اجرای سقف موثر خواهد بود. با توجه به این موضوع لازم است که قبل از هر چیز با مهندس ساختمان مشورت کنید تا حجم دقیق مصالح موردنیاز و نحوه اجرای آن‌ها را تعیین کند. نکته دیگر اینکه این سقف‌ها تنوع بسیار زیادی دارند و به همین دلیل علاوه بر ایمنی در زیبایی ساختمان نیز تاثیر زیادی خواهند گذشت.

تاریخ انتشار: یکشنبه 07 شهریور 1400
برچسب ها :
اشتراک گذاری
دیدگاه کاربران 0 دیدگاه
گرفت
آسان و آنلاین
آدرس: تهران، پارک علم و فناوری تربیت مدرس
شماره تماس :
02128424838
برای اطلاع از آخرین قیمت های به روز محصولات میتوانید ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید.
درباره گرفت

گرفت (آهن پرتال)؛ به‌روزترین مرجع استعلام قیمت آهن آلات و کالاهای فولادی است که با مقایسه نرخ محصولات ارائه شده، توسط فروشندگان مختلف بازار، کمک می‌کند تا بتوانید بدون هدر رفت زمان، خریدی مطمئن و آسوده را با بهترین قیمت ترجمه نمایید.

enamad