ورقهای استیل یکی از کاربردیترین محصولات بازار آهن محسوب میشوند که طبق ویژگیهای خاصی که دارند، طبقهبندی شدهاند. بعضی از ورقهای استیل با توجه به این ویژگی دستهبندی میشوند که آیا خاصیت مغناطیسی دارند یا خیر. بههمین دلیل استیل بگیر و نگیر هر کدام با توجه به کاربرد و ویژگیهایی که دارند، در بازار بهفروش میرسند.
ورقهای استیل معمولاً با عنوان گریدهای فریتی، مارتنزیتی، دوبلکس، رسوب سخت و آستنیتی تقسیمبندی میشوند. البته هر کدام این گریدها دارای تقسیمبندی خاص خودشان هستند و طبق اینکه جذب آهنربا میشوند یا نه به انواع استیل بگیر و نگیر تقسیم میشوند. در این مقاله از آهن آنلاین به تعاریف، کاربردها و تفاوت هر کدام اشاره خواهیم کرد.
ورقهای استیل یا استینلس (stainless steel)، در گرید فریتی طبقهبندی میشوند و ویژگی آنها مقاومت قابل توجه در برابر زنگ آهن است. این نوع از ورقههای استیل بهدلیل اینکه از ریزساختار فریتی برخوردار شدهاند، دارای آهن با ساختار BCC هستند و عناصری مثل کربن و کروم را در خود جا دادهاند. همین ویژگی باعث میشود که این استیل جذب آهنربا شود و آن را استیل بگیر نامگذاری کنند.
کمبود و یا عدم وجود عنصر نیکل در ساختار این نوع از ورقههای استیل، باعث پایداری گرید فریت که فاز مغناطیسی بودن را برای آن به ارمغان میآورد، میشود.
استیل بگیر در 3 نوع گرید مختلف عرضه میشود که هر کدام شامل گریدهای 410، 420 و 430 میشوند.
برای اینکه درک بهتری در مورد استیل بگیر و نگیر داشته باشید، لازم است بدانید که استیل بگیر در 4 دستهبندی مارتنزیتی، استیل دوبلکس، استیل آستینی و فریتیک ساخته میشود. کاربرد هر کدام از انواع استیلهای بگیر شامل این موارد هستند:
با توجه به ویژگیها و ساختار مشترکی که همه گریدهای استیل بگیر دارند، مزایای این نوع از ورقههای استیل عبارتاند از:
این نوع از ورقهای استیل هم مثل تمامی محصولات موجود در بازار علاوه بر مزایایی که دارد، معایب مخصوص به خودش را هم دارد که مهمترینشان شامل این موارد هستند:
برای درک هرچه بهتر تفاوتهای استیل بگیر و نگیر، باید با تعاریف و مشخصات استیل استینلس هم آشنا شد. ورقه استیل استینلس، از نوع گرید آستنیتی هستند که بهدلیل برخورداری از ریزساختارهای آستنیتی و نیکل بیشتر در ترکیبات شیمایی خود، مغناطیسی نیستند و جذب آهنربا نمیشوند. ورقهای استیل استینلس در برابر خوردگی و اکسید آهن، مقاومت مقایسهناپذیری دارند و در گریدهای مختلف از جمله گریدهای کاربردی 304 و 316 تولید میشوند.
استیل ضد زنگ یا نگیر، با توجه به گریدهای مختلفی که تولید میشوند، کاربردهای متفاوتی هم دارد و مهمترین انواع آن شامل این موارد میشوند:
این مقاطع فولادی ضد زنگ، از آن دسته آلیاژهایی هستند که باعث پایداری گرید آستنیت میشوند. بهعبارت سادهتر، مثلاً استیل 304 با عنوان استیل ضد زنگ 18-8 هم شناخته میشوند. عدد 18 در این استیل به مقدار کروم و عدد 8 مربوط به مقدار عنصر نیکا در ساختار آن مربوط میشود. استیل ضد زنگ 18-10 هم با عنوان شناختهشده 316 در بازار بهفروش میرسد و طبیعتاً کاربرد متفاوتتری هم دارد.
یکی از تفاوتهای استیل بگیر و نگیر، در کاربرد هر کدام از گریدهای آنها در سازهها و پروژههای مختلف است. برای آشنایی بیشتر با کاربرد استیل ضد زنگ و غیر مغناطیسی نگیر به این چند مورد نگاهی بیندازید:
فولاد ضد زنگ یا استینلس استیل، بهدلیل ساختار بسیار مقاوم، همیشه نسبت به کاربردی که دارد، مقرونبهصرفه است و همین، مهمترین ویژگی آن محسوب میشود. البته برای درک بهتر ویژگیهای مثبت و منفی آن و حتی مقایسه استیل بگیر و نگیر باید با مزایا و معایب آن آشنا شد. مهمترین مزایای فولاد نگیر عبارتاند از:
البته معایب یا محدودیتهایی هم برای این استیل ضد زنگ وجود دارند که از جمله تفاوتهای استیل بگیر و نگیر را تشکیل میدهند:
بسته به فاکتورهای مهمی که استیل بگیر و نگیر با آنها مقایسه میشوند، میتوان تفاوتهای اساسی هر کدام را بررسی کرد. با تمامی این اوصاف، مهمترین فرقی که بین استیل ضد زنگ و ورق استیل بگیر وجود دارد، خاصیت مغناطیسی است. از این تفاوت که بگذریم، 4 فاکتور دیگر برای مقایسه باقی میمانند که عبارتاند از:
مشخصات: استیل بگیر خاصیت مغناطیسی دارد و از کربن بیشتری ساخته شده است و از آن میتوان بهعنوان عنصر آلیاژی سخت استفاده کرد. در مقابل استیل استینلس یا نگیر فاقد خاصیت مغناطیسی است و در ترکیبات شیمیایی خود نیکل بیشتری دارد و در برابر خوردگی و رطوبت مقاومت دارد.
قابلیت اشتعال: استیل بگیر مقاومت پایینی در برابر اشتعال دارد در مقابل استیل استینلس اشتعال تا 900 درجه سانتیگراد در برابر اشتعال مقاوم است (با عنوان ورق استیل نسوز هم شناخته میشود).
کاربرد: استیل بگیر در صنایع خودروسازی، تولید تجهیزات آشپزخانه، پنلهای کابینت یخچال، اتصالدهندهها و تجهیزات پزشکی و جراحی کاربرد دارد. در مقابل از استیل استینلس در ساخت انواع مخزن ذخیره و یا جدارنازک، تولید تانکر، کپسول و سیستمهای آبی یا حرارتی و ساخت سینک ظرفشویی استفاده میشود.
قیمت: استیل نگیر بهدلیل برخورداری از نیکل کمی گرانتر از قیمت ورقههای بگیر است.
در این مقاله، با ساختار، ویژگیها و کاربردهای ورقههای استیل بگیر و نگیر آشنا شدید. در ابتدا به ورقهای استیل بگیر اشاره کردیم که خاصیت منحصربهفرد مغناطیسی دارند و جذب آهنربا میشوند. در ادامه به فولاد ضد زنگ یا ورقه استیل ضد زنگ یا نگیر هم اشاره کردیم که مقاومت بهمراتب بیشتری دارد، اما فاقد خاصیت مغناطیسی است. برای انتخاب بین ورقههای استیل بگیر و فولاد استینلس، در ابتدا باید بدانید که از آنها میخواهید در چه پروژهای استفاده کنید. شما میتوانید از طریق وبسایت گرفت، در مورد خرید و بهکارگیری مقاطع فولادی در پروژههایی که دارید، مشورت بگیرید.