بازار آهن و فولاد کشور در مرداد ماه 1402 بازاری سردرگم، نوسانی و تقریباً کم تحرک بود و البته تا حدودی غیر قابل پیش بینی! روند کلی قیمتها طی این ماه افزایشی بود. علیرغم رشد 3.3 درصدی قیمت آهن در بورس کالا در بیست و هفتم مرداد ماه، قیمت بسیاری از مقاطع فولادی ثابت و بعضاً با افت همراه بود. از سوی دیگر، با اینکه نوسانات قیمت دلار حدأقل طی سه سال گذشته، بر نوسان نرخ خرید و فروش آهن آلات حکمرانی میکرد، وضعیت قیمتها طی مرداد به گونهای بود که سنت این سالها را شکست و طور دیگری رخنمون کرد. به این صورت که در ماه میانی تابستان، آنچه که تسلط بیشتری بر قیمتها در بازار فولاد گذاشت، بحث آزاد شدن پولهای بلوکه شده ایران از کشورهایی مانند عراق و کره جنوبی بود. گرچه ارزهای آزاد شده از کرۀ جنوبی، هنوز به ایران نرسیده و هم اکنون به بانکی در سوئیس حواله شده است.
در روزهای آغازین مرداد ماه، قیمت مقاطع فولادی به طور دستوری، کاهش داده شد؛ حدود هزار تومان. اما این دستور با ثبات همراه نبود! زیرا طی هفتههای بعد، شاهد افزایش تدریجی قیمتها بودیم؛ این افزایش تقریباً هزار تومان بود. این سردرگمی بازار، منجر به کاهش تقاضای خرید از سوی مشتریان شد. از انجا که بازار فولاد، تیر ماه را نیز با رونق سپری نکرده بود، در میانۀ مرداد ماه، خبر پُر شدن انبارهای شرکتهای فولادی از شمش فولاد منتشر گشت. با وجود کاهش تقاضا و انباشت فولاد، بازار آهن باز هم روی خوش قیمتهای مناسب را به خود ندید! شاید بتوان بخشی از این امر را به صادرات فولاد از کشور نیز نسبت داد. زیرا آمار رسیده از انجمن تولید کنندگان فولاد، خبر از افزایش 24.9 درصدی صادرات محصولات میانی زنجیره فولاد طی چهار ماه ابتدایی سال ارائه کرده است.
در ادامه، گریز کوتاهی بر روند نرخ فروش قیمت برخی مقاطع فولادی زده شده است. با ما همراه باشید.
بررسی کلیت بازار میلگرد آجدار، نشان از افزایش قیمت این محصول طی مرداد ماه دارد. تمامی برندها اعم از ذوب آهن آرمان آسیا، پرشین فولاد، ظفر بناب، ذوب آهن اصفهان، میانه و غیره، یک افزایش کلی در قیمت آرماتورهای اعمال کردند. این افزایش قیمت، تقریباً تمامی سایز را شامل میشود. به عنوان مثال قیمت میلگرد 12 آجدار میانه (A3) که در اولین روز مرداد ماه، 22 هزار و 67 تومان معامله میشد، در آخرین روز ماه، 23 هزار و 14 تومان خرید و فروش شد.
بازار میلگردهای ساده صنعتی برخلاف تیر ماه که بدون نوسان قیمت پشت سر گذاشته شد، در ماه مرداد، با نوساناتی همراه بود. بررسیهای کلی نشان میدهد که برایند قیمتها در مورد این محصول صنعتی، عمدتا افزایشی بوده است. کارخانه کویر کاشان، از ابتدا تا 22 ماه یک روند کاهشی برای محصولات خود در نظر گرفت، سپس تا 26 مرداد با یک ثبات همراه بود تا اینکه با افزایش قیمت در 28 مرداد، قیمتها از قیمتهای ابتدایی ماه نیز فراتر رفت. این روند افزایشی قیمت از 26 تا 28 مرداد، در رابطه با میلگرد ساده برند یزد نیز صدق میکند.
تحلیل نرخ خرید و فروش ورقهای فولادی کارخانههای اکسین اهواز، فولاد مبارکه اصفهان، کاویان، گیلان و قطعات حاکی از آن است که این کارخانهها روند مشابهی برای قیمت این محصولات خود طی مرداد ماه در نظر نگرفتهاند. روند کاهشی از ابتدا تا انتها و همچنین روند افزایشی، حالتی است که از بررسی قیمتها نتیجه میشود. به عبارت دیگر، نمی توان به طور مطلق گفت که در این حوزه قیمتها کاهش بوده است یا افزایشی.
ورق سیاه برش خورده فولاد مبارکه ابعاد 1250×2500 میلیمتر، تنها طی دو روز (از 28 تا 30 مرداد) حدود هزار و سیصد تومان افزایش قیمت داشت. رول ورق سیاه 3 میل فولاد مبارکه نیز از دیگر محصولات این شرکت است که با سیر صعودی خود، از 29 هزار و 955 تومان در ابتدای ماه، به 30 هزار و 918 تومان در انتهای ماه رسید.
ورق سیاه 10 میل اکسین اهواز ابعاد 2000×6000 میلیمتر، از جمله محصولاتی است که روند تغییرات قیمت آن صعودی نبوده است. این محصول در اول مرداد با نرخ 32 هزار و 432 تومان به فروش رسید و در آخرین روز ماه قیمت آن 30 هزار و 780 تومان اعلام شد. روند کاهشی مشابهی در مورد ورق سیاه ضخامت 12 همین برند مشاهده میشود.
ورق سیاه ضخامت 80 میل اکسین اهواز ابعاد 2000×6000 میلیمتر، تنها ورق فولادی است که نرخ آن از ابتدا تا انتهای ماه ثابت بود. قیمت این محصول هم اکنون 30 هزار و 903 تومان است.
ورق فولادیِ A516 و ورق گالوانیزه نیز روند قیمتی مشابه ورق سیاه نشان می دهد. قیمت های این محصول نیز در برخی مبادی و کارخانههای فروش، افزایشی و در برخی موارد با افت نسبی همراه بوده است. این افزایش و کاهشها چیزی حدود 500 تا 1000 تومان را دربرمیگیرد.
دیروز قیمت لوله داربستی، در اکثر شرکتها با افزایش 100 تا 500 تومانی همراه بود. اما نرخ فروش این دو محصول، امروز 31 مرداد ماه، به طور کلی نسبت به دیروز ثابت است و تغییر زیادی به خود نگرفته است.
لوله مانیسمان کل مرداد ماه را با ثبات تقریبی پشت سر گذاشت. نرخ فروش لوله مانیسمان شش متری 2 اینچ اهواز، از هشتم مرداد تا به امروز که آخرین روز مرداد است، ثابت و یک میلیون و 880 هزار و 734 تومان اعلام شد. قیمت این محصول در ابتدای ماه دو میلیون و هشتصد و شش هزار و ششصد و شش تومان بود.
لوله مبلی نیز وضعیت مشابهی با لوله مانیسمان داشته است. کارخانه های مختلف، قیمت این محصولشان را در سایزهای مختلف، ثابت در نظر گرفتند. از ابتدا تا سوم مرداد که یک افت نسبی در قیمت لوله مبلی رخ داد، دیگر شاهد نوسان خاصی از قیمت این محصول نبودیم. قیمت لوله مبلی سایز 32 ضخامت 0.9 خلیج فارس، امروز 43 هزار و 800 تومان است و از سوم مرداد نیز در همین نرخ باقی مانده است.
روند تغییرات قیمت پروفیل سبک در تمامی سایزها، یک روند تقریباً مشابه است؛ ثبات قیمتها از اول تا هشتم مرداد ماه، یک افت اندک و مجدداً ثبات نرخ خرید و فروش تا امروز که پایان ماه است. در یک نگاه کلی، پروفیل سبک از جمله محصولات فولادی است که برآیند روند قیمتش نزولی بوده است.
بررسی اخبار حاکی از آن است که تصمیم بانک خلق چین در زمینه اجرای سیاست انبساط مالی غیرمنتظره زمینه را برای رشد قیمت فولاد و مس در بازارهای جهانی فراهم کرده است. به عقیدۀ تحلیل گران، تصمیم سیاستگذاران چینی مبنی بر کاهش نرخ بهره، به منظور جلوگیری از تعمیق رکود در بازار در نتیجه انتشار دادههای اقتصادی انقباضی بوده است. این اخبار و تحلیلها در حالی اعلام شده است که چندی پیش دولتمردان چین، به منظور تحریک اقتصاد رو به رکود کشورشان، دست به اجرای سیاست مالی انبساطی جدیدی زدند. سیاستی که موجب رونق بازار محصولات آهنی در شرق آسیا شد.
بانک خلق چین نرخ بهره وامهای یک ساله را به میزان 15/0 واحد درصد کاهش داد و به 5/2 درصد رساند. پس از این اقدام، قیمت سنگ آهن نیز وارد کانال افزایشی شد. تحلیل آمارها حاکی از آن است که این سیاست انبساطی، از سال 2020 تاکنون، شدیدترین میزان کاهش نرخ بهره این نهاد بوده است. بهای سنگآهن عیار 62 درصد برای تحویل به بندر تیانجین در شمال چین، در روز 28 مرداد ماه، به ازای هر تن، به 107 دلار رسید و بازده هفتگی مثبت 3درصد را به ثبت رساند.
عده ای از تحلیلگران به کارآیی ابزارهایی که پکن میتواند برای حمایت از بازار مسکن و کنترل بدهی به کار ببرد اعتماد ندارند. به عقیدۀ آن ها، چین در آستانه "لحظات ایمن" قرار ندارد. زیرا قرار گرفتن موسسات مالی در معرض بخش املاک و مستغلات چین، طی سال گذشته کاهش یافته است. شکست یک شرکت، خود به فروپاشی مالی گسترده تری مبدل خواهد شد.
با همۀ مواردی که بیان شد، نمیتوان انتظار تاثیرات چشمگیری از این سیاست چینیها داشت. زیرا انتشار خبرهایی در خصوص میزان بدهی شرکت کانتری گاردن در هفتههای گذشته نگرانیها در مورد بحران بدهی بخش املاک و مستغلات چین را تشدید کرده است. در کشور چین، از بین صنایع مختلف، صنف املاک و مستغلات بیشترین مصرف فولاد و مقاطع فولادی را در این کشور دارد. پس از همهگیری کووید 19، رکود در ساختمانسازی و رخداد چالشهایی در صنف املاک و مستغلات، تاثیر چشمگیری بر افت تقاضای جهانی فولاد داشته است.
همانطور که بیان شد، در ماه میانی تابستان، با وضعیتی در بازار آهن رو به رو بودیم و روزهایی را گذراندیم که علیرغم کاهش قیمت دلار، قیمت محصولات فولادی بدون افت و یا حتی با افزایش همراه بود و بالعکس؛ گاه با افزایش قیمت دلار، نرخ خرید و فروش آهن آلات ثابت و گاه با افت ریزی همراه بود.
امین ابراهیمی، مدیرعامل فولاد خوزستان در مصاحبه ای حذف سازوکار بهینیاب از شمش فولادی را زمینهای برای رونق تولید فولاد در شرکتهای تولیدی بیان کرده است. به گفتۀ او، مقدار موجودی انبار از منابع سامانه جامع تجارت نشاندهنده افزایش موجودی انبار در شرکت فولاد خوزستان است. این تصمیم در شرایطی که بازار با رکود روبهرو است، باعث ایجاد تعادل در فروش و تأمین محصولات خواهد شد. او تأکید کرده است که با حذف سازوکار بهین یاب از شمش فولاد، انتظار میرود قیمت این محصول نیز افزایش یابد.
از سوی دیگر، طبق گفتههای وزارت نیرو، ۲۹ درصد افزایش در تأمین برق به واحدهای صنعتی فولادی اعمال شده و این امر به افزایش تولید در کل صنعت فولاد خواهد انجامید.
با بررسی سیکل هفتگی بازار آهن و فولاد در چند هفته اخیر، میتوان گفت که حدأقل طی هفتۀ اول شهریور استقبال زیادی از عرضه بورس محصولات فولادی صورت نگیرد. به نظر می رسد با وصول ارزهای ایران که هم اکنون در سوئیس است (ارزهای آزاد شده از کرۀ جنوبی) وضعیت بازار آهن طی ماه آینده با ثبات نسبی همراه باشد. سوئیس در حال تبدیل پولهای آزادشده ایران در کره جنوبی به دلار و بعد یورو است.