اجرای پروژههای ساختمانی باید با استفاده از بهترین راهکارها برای ایمنسازی ساختمانها انجام شود. یکی از روشهای ایمنسازی سقفهای تیرچه بلوک، استفاده از میلگردهای حرارتی است. میلگرد حرارتی که آن را بهعنوان آرماتور حرارتی و میلگرد افت و حرارت نیز میشناسیم، ازجمله میلگردهایی است که مهندسان در فرایند آرماتوربندی سازههای بتنی و سقفهای تیرچهبلوک برای جلوگیری از ترکخوردگی و تخریب سازه از آن بهره میگیرند. در ادامه میتوانید با کاربردها و روش بهکارگیری میلگردهای حرارتی بیشتر آشنا شوید.
روش نصب میلگرد حرارتی به محل استفاده از آن بستگی دارد. اگرچه از میلگردهای حرارتی بیشتر در سقف تیرچهبلوک استفاده میشود، اما میتوان موارد استفاده از آن در فونداسیون یا همان پی ساختمان را نیز مشاهده کرد. نصب میلگردهای حرارتی پیش از بتنریزی سقف و حتی قبل از قرار دادن میلگرد ممان منفی در سقف تیرچه بلوک انجام میشود. میلگردهای حرارتی را میتوان هم در ساختمانهای اسکلت بتنی و هم در اسکلتهای فلزی نصب کرد. در اسکلتهای فلزی، آرماتورهای حرارتی بعد از نصب گلمیخها و به شکل شبکه مش آرماتور نصب میشوند. این در حالی است که نصب آنها در سقف ساختمانهای بتنی بعد از قرار دادن ورقهای فولادی انجام میشود.
اصلیترین و کلیدیترین کاربرد میلگرد حرارتی در سقف تیرچه بلوک، جلوگیری از بروز ترکخوردگی در سقف است. میلگردهای حرارتی میتوانند حرارت ناشی از هیدراتاسیون بتن در هنگام خشک شدن را جذب کرده و از ترک خوردن بتن نهایی جلوگیری کند. استفاده از بتن در تیرچه بلوک بهمرورزمان و در اثر انقباض و انبساط مکرر در اثر سرما و گرما، منجر به ترکخوردگی و ریزش سقف میشود.
آرماتورهای حرارتی بهکاررفته در تیرچهبلوک باید با استفاده از مفتول یا جوش سرد به یکدیگر متصل شوند. آنها در فاصله 25 سانتیمتری یکدیگر و بهصورت عمود بر تیرچهها قرار میگیرند. بهاینترتیب، بهصورت شبکهای منظم به یکدیگر متصل میشوند و از انقباض و انبساط مکرر بتن جلوگیری میکنند.
میلگرد حرارتی با متعادلسازی حرارت بتن میتواند مانع از خسارت ساختمان شود. میلگردهای حرارتی با کاهش مصرف فولاد، هزینههای پروژه ساختمانی را کاهش میدهند. آنها همچنین میتوانند وزن سقف را نسبت به سقفهای طاق ضربی کاهش دهند و عایق حرارتی ایجاد کنند.
طبق استانداردهای ناظر بر اجرای آرماتورهای حرارتی در تیرچه بلوک، نسبت سطح مقطع آرماتور به سطح سقف باید به شکل زیر باشد:
معمولاً بهمنظور کاهش آثار انقباض و انبساط بر روی دیوارهای حائل، از میلگردهای حرارتی در ساخت آن استفاده میکنند. این میلگردها باید 25 درصد از دیوار را تشکیل بدهند و بهصورت افقی و عمدی در آن اجرا شوند. اگر قرار بر این باشد که همه میلگردهای حرارتی بهصورت عمودی در دیوار نصب شوند، باید 15 درصد از دیوار حائل را با استفاده از آرماتورهای حرارتی پوشش داد.
آرماتورهای حرارتی را میتوان به دو روش کراواتی و ضربدری اجرا کرد:
مهمترین ضوابطی که در اجرای میلگردهای حرارتی باید موردتوجه قرار بگیرند، به شرح زیر است:
محاسبه میلگردهای حرارتی یکی از امور بسیار مهمی است که در آییننامهها نیز به آن اشاره شده است. به همین دلیل، مهندسان پروژه توجه ویژهای به آن دارند. لازم است محاسبه آرماتورهای حرارتی را از دو جهت موردتوجه قرار داد:
- فاصله میلگرد حرارتی در سقف تیرچه بلوک
لازم است فاصله میلگردها کمتر از 500mm باشد. این فاصله در بیشترین حالت خود باید از 5 برابر ضخامت دال کمتر باشد. محاسبات نشان میدهند که 25 سانتیمتر حداکثر مقداری است که میتوان برای فاصله میلگردهای حرارتی در ساختمانهای کوچک در نظر گرفت.
- مقدار میلگرد حرارتی در سقف تیرچه بلوک
محاسبات انجامشده نشان میدهد که میلگرد حرارتی موردنیاز برای اجرای هر مترمربع از سقف تیرچهبلوک، حدود 2.5 الی 3 کیلوگرم میلگرد نیاز است.
اجرای آرماتور حرارتی در دالها بهصورت یکطرفه و در خلاف جهت میلگرد خمشی انجام میشود. این روش موجب افزایش استحکام آرماتور و تقویت سقف شده و دوام و مقاومت سقف ساختمان را بهطور قابلتوجهی بالا میبرد. اجرای آرماتور حرارتی در دالها نیز پیش از مرحله بتنریزی انجام میشود و نقش پررنگی در جلوگیری از ترک خوردن سقف در حین خشک شدن بتن ایفا میکند.