ناودانی که یکی از مهمترین و پرکاربردترین مقاطع فولادی محسوب میشود، در تابلوهای برق، ماشین آلات صنعتی و ... مورد استفاده قرار میگیرد. از آنجایی که این مقطع از یک جان مرکزی و دو بال عمود بر آن تشکیل شده است؛ میتوان ناودانی را یک مقطع فولادی باز و در دسته پروفیلها در نظر گرفت. دو نوع پرکاربرد این محصول، ناودانی UPA و UNP هستند که در این مقاله از وب سایت گرفت، قصد داریم به بررسی تفاوت آنها بپردازیم.
برای بررسی تفاوت ناودانی UPA و UNP باید ابتدا با تعریف ناودانی، انواع مختلف آن و ... آشنا شویم. پس لطفا تا پایان با ما همراه باشید تا به صورت مفصل، همه نیازمندیهای شما را در این رابطه، در اختیارتان قرار دهیم.
همانطور که در ابتدای مقاله هم اشاره کردیم، ناودانی یک پروفیل باز است که از یک جان و دو بال عمودی تشکیل شده و سطح مقطع آن، اغلب به شکل حرف U انگلیسی است.
نکته: سایز ناودانی بر اساس طول جان محاسبه میشود. به عنوان مثال، منظور از ناودانی 12، یک ناودانی است که طول جان آن، 12 میلیمتر باشد.
در یک دستهبندی و بر اساس وزن، ناودانیها به دو دسته سبک و سنگین تقسیم میشوند. از یک منظر دیگر هم میتوان آنها را به ساده و مشبک و همچنین فابریک و پرسی بخشبندی نمود.
اما تقسیمبندی مد نظر ما در این مقاله، حتی بر اساس نوع بال هم نیست. البته که ناودانیها از نظر بال، به دو دسته شیبدار و موازی تقسیم میشوند؛ اما ما با نوع استاندارد ناودانی سروکار داریم:
نکته مهم: ناودانیها را بر اساس استاندارد ساخت آنها، به دو دسته UPA و UNP طبقهبندی میکنند.
البته فراموش نکنید که ناودانیها از نظر جنس متریال به کار رفته در ساخت آنها هم به انواع گالوانیزه، فولاد، آلومینیوم، استیل و ... تقسیم میشوند. خب اکنون که با تعریف و انواع ناودانی آشنا شدیم، نوبت آن است که برویم سراغ اصل مطلب: یعنی تعریف و تفاوت ناودانی UPA و UNP.
همانطورکه اشاره شد، UPA به یک استاندارد ناودانی گفته میشود که بر اساس استاندارد DIN 1026-2 تولید میشود. البته به این ناودانی، ناودانی ملی هم گفته میشود؛ زیرا تولید آن در کشورمان و توسط کارخانههای مختلف انجام میشود.
این ناودانی چه از نظر ضخامت و چه به لحاظ وزن، در ردیف ناودانیهای سبک قرار میگیرد. طبیعتا استحکام ناودانی UPA کمتر از سایر مدلها است؛ اما به دلیل ضخامت و وزن مناسب، کاربرد فراوانی در ساختمانسازی دارد.
بیشتر بخوانید: ناودانی چیست؟
ارتفاع بال ناودانی UPA باید بین 40 تا 400 میلیمتر باشد (البته بر اساس استانداردهای ملی که کارخانههای داخلی موظف به پیروی از آنها هستند.). واضح است که قیمت مناسب را هم میتوان ازدیگر ویژگیها و مولفههای این ناودانی به شمار آورد.
زمانی که صحبت از خرید ناودانی UPA میشود، دو فاکتور بسیار مهم و تعیین کننده وجود دارند: وزن و قیمت. جالب است بدانید که هر دو فاکتور بر اساس مولفههایی از قبیل طول و ضخامت بال، طول و ضخامت جان و ... تعیین میشوند. مثال زیر، میتواند نمونه مناسبی برای تعیین وزن و در نهایت قیمت ناودانی UPA باشد:
تذکر: در این جدول، ضخامت و طول جان، ضخامت و طول بال و سایز بر اساس میلیمتر در نظر گرفته شده است. همچنین سطح مقطع بر اساس سانتیمتر مربع و وزن بر اساس کیلوگرم لحاظ شده است.
همانطورکه مشاهده میکنید، ناودانی UPA در سایزهای مختلف و به طبع در وزنهای گوناگون هم در دسترس مشتریان قرار دارد. لازمبهذکر است که کارخانه باید اطلاعات دقیق ناودانی را بر اساس جدول بالا، در زمان خرید در اختیار شما قرار دهد.
این محصول که به ناودانی سنگین هم شهرت دارد، بر اساس استاندارد DIN 1026-1 تولید شده و معمولا به صورت یک کالای وارداتی از کشورهای ترکیه و چین، در دسترس قرار دارد. ناودانی UPN از وزن، ضخامت و حتی قیمت ناودانی UNP بیشتری نسبت به مدل UPA برخوردار بوده و برای پروژههای صنعتی و ساختمانی بزرگ، مورد استفاده قرار میگیرند. UNP به ناودانی با بال شیبدار هم معروف است.
همانند مدل UPA وزن و قیمت ناودانی UNP هم بر اساس فاکتورهایی مانند ضخامت و طول جان، ضخامت و طول بال، سطع مقطع و ... تعیین میشود. در جدول زیر، 3 نمونه از استاندارهای تولید ناودانی UNP و وزن نهایی آنها را مشاهده میکنید:
در این جدول هم ضخامت و طول جان، ضخامت و طول بال و سایز بر اساس میلیمتر تعریف شدهاند. همانطورکه مشاهده میکنید، در سایز مشترک 80، وزن ناودانی UPA به مراتب، سبکتر از مدل UNP است.
بیشتر بخوانید: فرآیند و روش تولید ناودانی
میتوان گفت که در خلال مقاله، به صورت غیر مستقیم همه تفاوتهای این دو مدل از ناودانی را بررسی کردیم. ولی برای جمعبندی بهتر، تفاوت ناودانی UPA و UNP را در زیر، فهرست میکنیم:
سخن پایانی
در این مقاله از وب سایت گرفت، ابتدا به معرفی ناودانی UPA و UNP و ویژگیهای مختلف هرکدام از آنها پرداختیم. در ادامه، با رسم جدول و وارد کردن فاکتورهای مختلف، وزن هر کدام از آنها را بر اساس سایزشان، به دست آوردیم. در پایان نیز به بررسی و تکرار دوباره مهمترین تفاوت ناودانی UPA و UNP پرداختیم.
در پایان از شما عزیزان درخواست میکنیم سوالات، نظرات، پیشنهادات و انتقادات خود را در بخش نظرات همین مقاله، با ما در میان بگذارید.