میلگرد یک مقطع فولادی مهم است که کاربردهای آن در ساختمانسازی، پروژههای عمرانی و ... بر کسی پوشیده نیست. خریداران برای دسترسی به میلگرد و خرید آن، روشهای مختلفی را پیش رو دارند. خرید مستقیم از کارخانه، خرید از بورس، خرید آنلاین و خرید مستقیم از بازار 4 روشی هستند که فروشندگان و کارخانههای مختلف، میلگرد خود را به مشتریان عرضه میکنند.
حال سوال مهم این است که قیمت میلگرد در بازار ارزانتر است یا بورس؟ و اساسا قیمت میلگرد در بورس و بازار چه تفاوتی دارد؟ برای پاسخ دادن به این سوالها و همچنین بررسی و تحلیل قیمت انواع میلگرد از قبیل میلگرد ساده و آجدار و ... با ما در این مقاله از وب سایت گرفت همراه باشید.
تفاوت قیمت میلگرد در بازار آزاد و بورس باید بین 7 الی 11 درصد باشد. به عبارتی دیگر، قیمت این محصول در بازاهای آزاد باید حداکثر 11 درصد از قیمت آن در بورس گرانتر باشد. اما در اواخر سال 1401 و تا هماکنون، گاهی شاهد اختلاف 50 درصدی قیمت میلگرد و سایر محصولات آهنی در بازارهای آزاد و بورس بودهایم. این موضوع، نشان از یک التهاب و هیجان کنترل نشده در بازار است!
به طور کلی، قیمت میلگرد در بازار آزاد بر پایه فاکتورهایی مانند قیمت مواد اولیه، عرضه و تقاضا و ... بر پایه دلار آزاد تعیین میشود. این در حالیست که قیمت میلگرد در بورس توسط کارشناسان تعیین شده و کارخانهها فقط میتوانند محصولات خود را با قیمت پیشنهادی عرضه کنند یا از آن صرف نظر نمایند.
علاوه بر این، خرید میلگرد از بورس نیازمند داشتن پروانه ساخت است. به این معنی که شما باید ثابت کنید که میلگرد و سایر مقاطع فولادی را برای پروژه در حال احداث خود میخواهید و نه برای انبار کردن!
از طرفی دیگر، قیمت انواع میلگرد در بازار بورس، به عرضه و تقاضا هم بستگی دارد. به این ترتیب که اگر درخواست خرید از عرضه کارخانه بیشتر باشد، شاهد رقابت شدید در میان خریداران بوده و به طبع، قیمت میلگرد افزایش پیدا میکند. البته عکس این موضوع نیز صادق است: کمتر بودن تقاضا بر عرض، قطعا به کاهش قیمت میلگرد در آن روز، منجر خواهد شد.
قیمت میلگرد در بازار آزاد توسط کارخانه تعیین شده و البته تا حدودی، تحت تاثیر قیمت در بورس هم خواهد بود. به طور کلی میتوان گفت که اختلاف قیمت میلگرد در بازار و بورس به نفع هیچ کس نیست؛ نه تولید کننده و نه مصرف کننده! البته در این میان، دلالهای وابسته تنها کسانی هستند که مثل همیشه این التهاب به وجود آمده راضی هستند و ظواهر امر نشان میدهد که مسئولان، فعلا راه حلی برای کنترل این اختلاف قیمت، در چنته ندارند!
بررسیهای ما در وب سایت گرفت نشان میدهد که اولین و مهمترین دلیل اختلاف قیمت میلگرد ساده و آجدار در بازار و بورس، به اختلاف ارز نیمایی و آزاد باز میگردد. همانطور که اشاره کردیم، قیمت میلگرد در بازار بورس بر اساس دلار نیمایی تعیین میشود؛ در حالی که بازار مجبور است قیمت میلگرد را مطابق با نرخ دلار آزاد محاسبه کند.
امروز 13 خرداد، دلار آزاد و نیمایی 13 هزار تومان اختلاف قیمت دارند و بدیهی است که این تفاوت، روی قیمت آزاد و بورسی میلگرد هم تاثیر خواهد گذاشت. پس یک فاکتور همیشه ثابت به عنوان دو نرخی بودن ارز، به طور مداوم روی تفاوت قیمت میلگرد در بازار و بورس، تاثیر میگذارد.
از یک طرف با دستوری بودن قیمت میلگرد در بورس طرف هستیم؛ به این معنی که توسط کارشناسان و بدون در نظر گرفتن بسیاری از فاکتورها انجام میشود. از طرفی دیگر، افزایش لجام گسیخته نرخ ارز، باعث بالا رفتن هزینه تولید مقاطع فولادی برای کارخانهها شده است. پس واضح است که کارخانهدار نمیتواند با نرخ بورس محصولات خود را به فروش برساند!
این موضوع در نهایت کارخانه را مجبور میکند که میلگرد خود را در بازار آزاد و با قیمتی که برایش سود داشته باشد به فروش برساند. البته کارخانههای نیمه دولتی در این میان ضرر نمیکند؛ چون سوبسید خود را همچنان حفظ کرده و میتوانند با قیمت بورس هم محصولات خود را عرضه کنند.
پس بالا بودن قیمت تولید و عدم توجه به این موضوع توسط کارشناسان قیمتگذاری در بورس باعث انصراف بسیاری از کارخانهها از عرضه محصولات در بورس و فروش به صورت آزاد میشود. این امر در نهایت یک اختلاف شدید (گاهی تا 70 درصد) میان قیمت میلگرد در بورس و بازار را سبب میشود!
متاسفانه عرضه مقاطع فولادی از جمله میلگرد در بورس، در انحصار چند شرکت نیمه دولتی قرار دارد. این شرکتها با عرضه قطرهچکانی، 2 ضرر اساسی را به خریداران تحمیل میکنند: نخست افزایش تقاضا نسبت به عرضه در بورس و ایجاد یک بازار رقابتی حبابی و دوم بالا رفتن قیمت میلگرد در بازار آزاد!
کارخانهدار به خوبی متوجه شده است که بسیاری از خریداران نمیتوانند میلگرد مورد نیاز خود را از بورس خریداری کنند. (به همان دلیل پایین بودن عرضه) بنابراین با خیال راحت و اطمینان از خرید توسط مشتری، قیمت میلگرد خود را افزایش میدهند. البته دراین میان، نباید از نقش مخرب دلالان هم غافل باشیم.
شاید پایین بودن قیمت میلگرد در بورس، شما را ترغیب کند که خرید خود را از این بازار انجام دهید. اما همه چیز به این سادگیها هم نیست! اول از همه باید بدانید که برای خرید از بورس، نیاز به داشتن پروانه ساخت دارید. پس در همان قدم نخست، شما با یک دردسر بزرگ مواجه میشوید.
علاوه بر این، خرید از بازار بورس به صورت کلی، یک فرآیند زمانبر است و ممکن چند روز و گاهی حتی یک هفته هم به طول بینجامد. همچنین کم بودن عرضه در این بازار را هم فراموش نکنید که باعث ایجاد یک بازار رقابتی سنگین و دردسرهای فراوان در زمان خرید میلگرد میشود.
اینها مشکلات خرید از بورس بودند. در طرف مقابل هم بالا بودن قیمت میلگرد در بازار آزاد پیش روی شما قرار دارد و گاهی مجبور هستید حتی 50 درصد بیش از قیمت تعیین شده در بورس را برای خرید میلگرد ساده و آجدار، پرداخت کنید.
در نهایت اما بسیاری از خریداران همچنان ترجیح میدهند قیمت بالای میلگرد در بازار آزاد را تحمل کنند و در عوض، محصول خود را بیواسطه و با دردسر کمتر، به صورت مستقیم از کارخانه خریداری نمایند. به عنوان یک مشتری و با آگاهی از آنچه که گفته شد، انتخاب با خود شما خواهد بود که از بورس خرید کنید یا از بازار آزاد.
سخن پایانی
در این مقاله ابتدا به بررسی روند تعیین قیمت میلگرد در بازار آزاد و بورس پرداختیم و فاکتورهای موثر بر هر کدام از آنها را به تفصیل شرح دادیم. در ادامه به دلایل اختلاف قیمت میلگرد در بازار و بورس اشاره شد و در نهایت، روند خرید از هر کدام از این دو بازار، مورد بحث قرار گرفت.
در صورتی که همچنان در این رابطه سوال یا ابهامی دارید، میتوانید با کارشناسان و پشتیبانهای فروش ما در وب سایت گرفت در ارتباط باشید.