پس از استخراج سنگ آهن از معدن، بهمنظور تولید آهن اسفنجی نیاز است که اکسیژن آن را جدا کنند. برایاینمقصود بدونآنکه سنگ آهن ذوب شود باید بهکمک گازهای کاهنده، آنرا تحت حرارت بالا قرار داد. آهن اسفنجی، دارای تراکم و عیار بسیار بالا هست که همینموضوع دلیل محبوبیت زیاد آن بین خریداران محسوب میشود. نمای ظاهری این محصول فولادی به شکل کرههای متخلخل اسفنج مانند هست، که علت نامگذاری نیز همین موضوع است.
اولین استفاده از این محصول فولادی به کشورهای شرقی و همچنین اروپا بازمیگردد. همچنین مدتی بعد در چین نیز؛ آهن اسفنجی به روش شکوفه یا همان Bloomery تولید شد. تاریخچه شروع استفاده و تولید آهن اسفنجی در ایران به سال 89 برمیگردد که کارخانههای در یزد شروع به استفاده از این محصول در کورههای القایی خود کرد. طولی نکشید که مصرف آن درتمام ایران فراگیر شد تا جاییکه اکنون 90 درصد خوراک فولادسازان داخلی را به خود اختصاص دادهاست.
استفاده از آهن اسفنجی بدلیل مزایای فراوان آن باعث تحول بسیار بزرگی در صنعت فولاد و ریختهگری شد. برخی از فواید آهن اسفنجی:
با تمام مزایای ذکر شده باید گفت استفاده از آهن اسفنجی بدون خطر و عیب نیست. از معایب آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
همانطور که ذکر شد، فرآیند اصلی تولید آهن اسفنجی احیای مستقیم سنگ آهن هست و برای این منظور روشهای متنوعی وجود دارد که بسته به کیفیت روش تولید، قیمت آهن بدست آمده از آن تغییر میکند. این روشها به دو دسته کلی تقسیم میشود:
فرمول شیمیایی آهن اسفنجی، درهر مرحله از تولید دستخوش تغییرات میشود. با حذف اکسیژن در مراحل اولیه اکسیدهای متفاوتی تشکیل شده و به تدریج فرآیند تولید این محصول فولادی کامل میشود.
C+O2=CO2
CO2+C= 2CO
Fe2O3+CO=Fe3O4+CO2
Fe3O4+CO=FeO+CO2
FeO+CO=Fe(Metallic)+CO2
چگالی آهن اسفنجی، بهدلیل تراکم بالایی که دارد، به نسبت ضایعات و قراضه آهن بیشتر است. چگالی این محصول را میتوان در دو حالت نرمه و کلوخی محاسبه کرد.
آهن اسفنجی بیشترین کاربرد را در صنعت ریختهگری دارد. قبل از فراگیر شدن این محصول، از قراضه آهن و ضایعات استفاده میشد اما بهدلیل مناسب بودن قیمت آهن اسفنجی در عین تراکم و عیار بالایی که دارد، بلافاصله تبدیل به پراستفادهترین فرآورده در کورهها و ریختهگریها شد. روش استفاده از آن در ریختهگری، بهصورت مخلوط پودر آهن اسفنجی با دیگر فلزات، برای تولید محصولات دارای آهن هست.
کنسانتره آهن، بعد از فرآوری تبدیل به گندله آهن میشود که به علت اندازه بسیار ریز آن، امکان استفاده در کارگاههای احیای مستقیم را ندارد؛ اما درمقابل، آهن اسفنجی از احیای مستقیم گندله بهدست میآید. این دو در کاربرد نیز تفاوتهایی دارند. بهعنوان مثال: از گندله در کورههای بلند و احیا مستقیم بهعنوان ماده اولیه برای ساخت آهن اسفنجی استفاده میشود، اما از خود آهن اسنفجی برای ساخت فولاد فرآوری شده استفاده میشود. همچنین عیار آهن اسفنجی در حدود 17 درصد بیشتر از گندله هست که از باعث بالاتر رفتن ارزش آن برای مصرفکننده میشود.
کشور ایران در مسیر تبدیل شدن به یکی از بزرگترین تولیدکنندگان فولاد، آهن و علیالخصوص آهن اسفنجی بوده و در سالهای اخیر در این زمینه دستاوردهای چشمگیری بهدست آورده است که تاثیر زیادی تعیین روند تغییرات قیمت میلگرد و سایر محصولات فولادی گذاشته است. حدود 50 کارخانه تولیدکننده آهن اسفنجی در ایران مشغول فعالیت هستند که بیشتر آنها از روش گازهای طبیعی یا Gas based برای احیای مستقیم استفاده میکنند و دلیل این امر منابع گازی بسیار غنی کشورمان هست.
در لیست زیر مهمترین کارخانههای تولیدکننده این محصول فولادی مشاهده میشوند:
سخن پایانی
در این مقاله به بررسی آهن اسفنجی، روشهای متنوع تولید آن، کاربرد و همچنین مزایا و خطرات استفاده از این محصول پرداخته و همچنین با بهترین کارخانههای تولیدکننده این فرآورده نیمهآماده آشنا شدیم. بدلیل تولیدات مرغوب کارخانجات داخلی، مصرفکنندگان و افراد فعال در حوزه صنعت آهن و فولاد، میتوانند به بهترین کیفیت آهن اسفنجی در ایران دسترسی داشتهباشند. امیدواریم که این مقاله توانسته باشد اطلاعات کافی و جامع را درخصوص این محصول در اختیار شما قرارداده باشد. در صورت نیاز به اطلاعات بیشتر به سایت گرفت مراجعه نمایید.