برخی اعداد فنی هستند و در کاربردی بودن میلگرد نقش دارند؛ ازجمله این اعداد میتوان به مقاومت کششی و مقاومت تسلیم میلگرد آن اشاره کرد. دو مورد ذکرشده تأثیر بسزایی در کیفیت سازه و همچنین طول عمر آن دارند؛ بههمینخاطر انجام تست کشش میلگرد و نتایج بهدستآمده از آن میتواند در تعیین کاربرد تأثیر داشته باشد. اگر علاقه دارید در مورد تست کششی میلگرد بیشتر بدانید در ادامه همراه ما باشید.
میزان تحمل یک ماده در برابر شکستن را مقاومت کششی نشان میدهد؛ بنابراین میزان مقاومت کششی میلگرد را میتوان اینگونه تعریف کرد که "برابر است با حداکثر نیروی کششی قابلتحمل میلگرد تا پیش از شکسته شدن". واحد اندازهگیری مقاومت کششی نیوتن بر مترمربع یا کیلوگرم بر سانتیمترمربع است. تست کششی میلگرد نیز فرآیندی است که بهکمک آن میتوان کیفیت و ویژگیهای میلگرد را مورد بررسی قرار داد.
همه ما میدانیم که میلگرد دارای کاربردهای بسیار متنوع و گستردهای است، ولی بیشتر مصرف آن در بتن، جهت افزایش استحکام سازه است. البته لازمبهذکر است که یکی از مستحکمترین مصالحی که استفاده میشود بتن است، که تحمل وزن آن بسیار بالاست. ولی یکسری ضعفها نیز دارد که برای برطرف کردن آنها از میلگرد به عنوان پوشش برای این ضعفها استفاده میشود؛ بههمینخاطر باید تستها با دقت کافی انجام شوند.
بهصورت دستی نیز میتوان فرایند تست کشش میلگرد را انجام داد؛ بهاینصورت که وقتی تست تمام شد، قطعه را جدا کرده و دو بخش جداگانه را به یکدیگر میچسبانند؛ طوریکه نشانههای گذاشته شده روی محصول در یک راستا قرار بگیرند. ابتدا فاصله بین Lها را اندازهگیری کرده و ثبت میکنند. اعداد را در فرمول زیر قرار میدهند:
ԑ=((L-L0)/L0)*100
این فرمول برگرفته از قانون حکم بوده و عدد نهایی را میدهد. مطابق با این قانون تغییرات میله به صورت خطی است.
چهار دسته مختلف A1 ،A2 ،A3 و A4 برای ظاهر میلگردها وجود دارد. در این دستهبندی به ترتیب از نرمی آنها کاسته شده و سختتر خواهند شد. سادهترین نوع میلگردA1 که بدون آج است، در واقع نرمترین نوع آنها محسوب میشود. مقاومت کششی این میلگرد، حدود ۳۸۰۰ کیلوگرم بر سانتیمترمکعب است. میلگردهایA2 نسبت به نوع اول کمی سختتر هستند و مقاومت کششی آنها حدود ۵۰۰۰ کیلوگرم بر سانتیمتر مکعب است.
میلگردهایA3 و A4 نسبت به دو نوع قبلی سختتر هستند و هر کدام به ترتیب دارای مقاومت کششی ۶۰۰۰ و ۶۵۰۰ کیلوگرم بر سانتیمترمکعب هستند. این دستهبندی براساس شکل ظاهری میلگردها انجام شده است. دستهبندی بعدی نیز براساس مقاومت کششی میلگردها بیان میشود که شامل میلگردهای S300، S350 ،S400 و S550 هستند.
در جدول زیر، مقادیر مقاومت کششی میلگرد در قطرهای مختلف نشان داده شده است.
شرایط میلگرد و قطر آن، باید در تست کشش مورد توجه قرار بگیرد. طول میلگرد میان دو فک دستگاه تست کشش، یکی از مواردی است که در آییننامههای مختلف نگاه متفاوتی به آن داشتند. در مرحله اول برای تست کشش میلگرد باید توسط سنبه، طول معینی نشانهگذاری شود. سپس میلگرد بین فکین دستگاه قرار میگیرد. برخی دستگاههای تست کشش مجهز به دوربین هستند که میتوانند تغییرات طول میلگرد را با دقت بیشتری بررسی کنند.
در مرحله بعدی، به وسیله فلکه دستی نیروی کششی بر نمونه اعمال میشود. تا زمانیکه افزایش سریع طول نمونه، توسط ناظر مشاهده شود، بارگذاری ادامه خواهد داشت. پس از آنکه به حد ارتجاعی رسید، باید اعمال نیروی کششی توسط الکتروموتور، ادامه پیدا کند؛ زیرا با این کار میلگرد گسیخته خواهد شد. در این لحظه، مقدار نیرو میتواند تاب گسیختگی را نشان دهد.
روش دیگری که برخی اوقات اجرا میشود، اندازهگیری به صورت دستی است. دراینحالت نیروی اعمال شده و میزان کشش را اندازه میگیرند و سپس عدد نهایی را بهدست میآورند. در این موارد باید از ابزار آلاتی نظیر: کولیس یا ریزسنج که دقت بالایی دارند، استفاده شود.
سخن پایانی
همانطورکه میدانیدیکی از مهمترین مصالح در ساختمانها میلگرد است. برای سنجش مقاومت میلگرد باید تستهای گوناگونی انجام شود. در این مقاله ما سعی کردیم در مورد مقاومت کششی میلگرد و نحوه تست آن صحبت کنیم. چنانچه نیاز به اطلاع از قیمت میلگرد دارید، میتوانید به سایت ما مراجعه کنید.