گاز شهری برای انتقال یافتن از پالایشگاهها به خانهها، باید یک مسیر بسیار طولانی را طی کند. برای جابجایی این حجم گاز شهری، از انواع لوله گاز با تحمل فشار بالا استفاده میشود. لولههای گاز شهری را میتوان با توجه به جنس، روش تولید، استانداردهای بهکاررفته در فرایند تولید، نحوه اجرا و... تقسیمبندی کرد. یکی از رایجترین و مهمترین روشهای طبقهبندی لولههای گاز، روکار یا توکار بودن آنها است. لولهها بسته به اینکه روکار هستند یا توکار، ویژگیهای متفاوتی دارند. در ادامه ضمن معرفی لولههای گاز API، تفاوت لولههای گاز روکار و توکار را موردبررسی قرار میدهیم.
طبقهبندی لولههای گاز از لحاظ ساخت و نحوه اجرا اهمیت بالایی دارد. لولههای گاز ازنظر نحوه اجرا به دو نوع توکار و روکار تقسیم میشوند و با توجه به فرایند ساخت، در دودسته لوله مانیسمان و API قرار میگیرند. این لولهها باید بتوانند فشار و حجم زیاد گاز انتقالیافته را تحمل کنند و دچار آسیب، خوردگی، زنگزدگی و... نشوند. بنابراین، در ساخت تمام لولههای گاز از استانداردهای جهانی و ملی بهره میگیرند. بسته به استاندارد بهکاررفته در فرایند تولید لولههای گاز، جنس و ویژگیهای ساختاری آنها میتواند متفاوت باشد.
لولههای گاز بسته به اینکه درون مصالح ساختمانی یا کانالها اجرا شدهاند یا خارج از دیوارها، به دودسته روکار و توکار تقسیم میشوند. لولههای گاز روکار همواره بیرون از دیوارها و مصالح اجرا میشوند و قابلمشاهده هستند. این امر در آپارتمانها و بخشهای داخلی ساختمان جلوه بصری مطلوبی ندارد و زیبایی دکوراسیون داخلی خانه را از بین میبرد. بااینحال، استفاده از لولههای روکار میتواند مزیتهایی نیز داشته باشد. برای مثال، برای سرویس، نگهداری و تعمیرات در صورت بروز هرگونه مشکل در لولهکشی، نیازی به تخریب سازه نیست. این امر میتواند هزینههای نگهداری و سرویس را بهطور چشمگیری کاهش دهد. ملاحظاتی که در اجرای لوله روکار برای ایجاد امنیت و جلوگیری از خسارت باید در نظر داشته باشید، شامل موارد زیر هستند:
همچنین نرخ لولههای توکار و روکار با یک تفاوتهای زیادی دارد؛ از اینرو قیمت لوله گاز خانگی در انواع مختلف، قیمتهایی متفاوت دارد.
لوله گاز توکار به انواعی از لوله گفته میشود که درون دیوار، زمین یا کانالها اجرا میشوند و حامل گاز شهری با فشار بالا و حجم زیاد هستند. لولههای توکار از دید افراد پنهان هستند و بهخوبی میتوانند زیبایی فضای داخلی را حفظ کنند. بااینحال، در صورت بروز هرگونه مشکل یا نیاز به سرویس و بازبینی، دسترسی به لولههای گاز توکار سخت و هزینهبر است. زیرا برای بازبینی و سرویس لولههای توکار، تخریب بخشی از بنا و ساختمان الزامی است.
از لولههای توکار معمولاً برای مسیرهای طولانی استفاده میشود. بنابراین، قاعدتاً این لولهها ممکن است در شرایط نامساعد مختلفی ازلحاظ دما، میزان رطوبت و احتمال ضربه خوردن قرار میگیرند. بنابراین، اجرای لولههای توکار قواعد خاصی دارد که رعایت هر یک از آنها برای ایجاد امنیت سازه و جلوگیری از خسارت الزامی است. این قواعد شامل موارد زیر هستند:
در یک مقایسه کلی، لولههای توکار و روکار در چند مورد با یکدیگر متفاوت هستند که عبارتند از:
مهمترین و اصلیترین تفاوت میان لولههای گاز روکار و توکار، نحوه اجرای آنها است. اینکه کدام روش نصب لوله را انتخاب کنید، کاملاً به شرایط محیطی بستگی دارد. برای مثال، در ساختمانهایی که در دست ساخت هستند میتوان از لولههای توکار استفاده شود؛ اما بهرهگیری از آنها در بناهای در دست تعمیر ممکن نیست.
لولههای توکار را تنها میتوان از نوع مانیسمان یا API انتخاب کرد؛ اما استفاده از لولههای درزدار بهعنوان لوله روکار انتخاب مقرونبهصرفه تری است.
سرویس و تعمیرات لولههای روکار به دلیل دسترسی آسان به آنها، راحتتر است و برخلاف لولههای توکار نیازی به تخریب بنا ندارد.
لولههای روکار بیشتر از انواع توکار در معرض رطوبت، ضربه و دمای بالا قرار میگیرند. بنابراین، باید مقاومت بیشتری در برابر خوردگی، زنگزدگی و... داشته باشند.
حجم و فشار گاز شهری که از درون لولههای توکار عبور میکند، بهمراتب بیشتر از گازی است که از لولههای روکار عبور میکند. این گاز باید مسافت بیشتری را طی کند؛ بنابراین، فشار بالاتری خواهد داشت.
لولههای گاز با توجه به ساخت خود در یکی از دودسته لوله مانیسمان و API قرار میگیرند. لولههای گاز API طبق استاندارد انستیتو نفت آمریکا (API) تولید میشود. در ساخت لولههای API از آلیاژهای متعدد فولاد کربن منگنز و روشهای جوشکاری شامل جوشکاری ذوبی، پیوسته، مقاومت الکتریکی، جوشکاری زیر پودری، قوسی و دوطرفه استفاده میشود. لولههای API شامل انواع زیر هستند:
بیشتر بخوانید: آیا از لوله گاز API می توان به عنوان لوله گاز خانگی استفاده کرد؟
لولههای مانیسمان با استانداردهای متفاوتتری تولید میشوند. بنابراین، ضخامت بیشتری دارند و فشار و حجم بالاتری را میتوانند تحمل کنند. برخلاف لولههای API که در خطوط انتقال آب، نفت و گاز بینشهری و گاز خانگی کاربرد دارند، از لولههای مانیسمان به دلیل مقاومت و استحکام بالاتری آنها در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی نیز استفاده میشود.
سخن پایانی
انتخاب لوله مناسب برای اجرای لولهکشی، یکی از مهمترین و اصلیترین مراحل لولهکشی گاز شهری است. این امر باید با توجه به بودجه، محیط لولهکشی، سبک اجرا و... انجام شود. برای اطمینان از کیفیت و طول عمر بالای لولههای گاز خود میتوانید خرید خود را با تمرکز بیشتر بر روی برند آنها انجام دهید.