بازار بورس کالا و اوراق بهادار یکی از مهمترین بازارهایی است که برای سرمایهگذاری آهنآلات از آن استفاده میکنند؛ این بازار بورس در سال 1382 در ایران شروع به فعالیت کرد. اما شاید برایتان سؤال باشد که در حال حاضر چه کالاهایی در بورس کالای ایران موجود است؟ در پاسخ به این سؤال باید بگوییم که انواع مختلفی از کالاها در بخش صنعتی، معدنی، شمش طلا، فرآوردههای نفتی، پتروشیمی و محصولات کشاورزی وجود دارند که بهوسیله کارگزارانی که مورد تأیید سازمان بورس و اوراق بهادار هستند، معامله و تبادل میشوند. یکی از کالاهایی که زیاد در بورس کالا خریدوفروش میشوند، ورقهای آهنی هستند. در ادامه قصد داریم تا درباره نحوه خرید ورق فولادی از بورس بیشتر برای شما صحبت کنیم، بهاینترتیب تا انتهای متن ما را همراهی کنید.
ورقها زیرگروه اصلی مقاطع تخت بوده و این مقاطع نیز خود زیرمجموعه گروه فولاد محسوب شده و در بورس کالا ارائه میشوند. ورقها در اصل به دودسته ورق گرم و ورق سرد تقسیمبندی شده و هر یک از آنها بهخاطر خصوصیات و ویژگیهایی که دارند، گروههایی از ورقهای فولادی دیگر را تشکیل میدهند.
ورقهایی که در بورس کالا عرضه میشوند عبارتاند از ورق گرم، ورق سرد، ورق گالوانیزه، ورق قلع اندود و ورق رنگی که هر یک از اینها نیز بهصورت جداگانه زیرمجموعههایی داشته و انواع مختلفی را شامل میشوند؛ البته باید بدانید که بیشتر معاملات ورقها پیرامون همان 5 مورد اصلی نام برده شده انجام میشود.
نوسانات و قیمتی که از طرف تولیدکننده اعلام میشود، خرید و فروش ورق های آهنی در بازار بورس را تحت تاثیر قرار میدهد. در این صورت ممکن است 3 حالت پیش بیاید؛ حالت اول این است که بعضی از فروشندهها با ثابت نگه داشتن قیمت ورق آهن به دنبال جذب مشتری هستند، حالت دوم این است که فروشنده دست نگه دارد و هیچ معاملهای انجام ندهد و از گفتن قیمت محصولات تا زمانی که شرایط بازار مساعد و پایدار شود خودداری کند و حالت سوم این است که فروشندگان قیمتها را متناسب با قیمتهای بازار مربوطه همسانسازی کنند.
اما چه زمانی شرایط خرید ورق آهنی از بورس بحرانی است؟ زمانی که شرایطی به وجود بیاید که به دنبال آن شاهد ناپایداری قیمتها و همچنین عدم شکلگیری معاملات به شکل واضح و شفاف باشیم. در شرایط بحرانی خریداران رفتارهای متفاوتی را از خود نشان میدهند؛ برخی بدون درنظرگرفتن شرایط خرید میکنند، برخی تنها باهدف رفع نیاز خرید میکنند و برخی هم تا ثابتشدن قیمتها و اعلام نرخ نهایی هیچگونه خریدی را از بورس کالا انجام نمیدهند.
در رابطه با مدارک لازم برای خرید ورق از بورس باید بدانید که این مدارک باتوجهبه نوع بازاری که قرار است معامله در آن انجام شود، متفاوت است. مدارک لازم برای اشخاص حقیقی و حقوقی به صورت زیر است.
مدارک لازم برای خرید از بازار فیزیکی بورس کالا عبارتاند از اصل فرم درخواست کد حقیقی ایرانی، کپی برابر اصل شده کارت ملی و شناسنامه و در آخر ثبتنام در سامانه امور مالیاتی.
این مدارک شامل مواردی همچون اصل فرم درخواست کد حقوقی ایرانی، کپی برابر اصل کارت ملی و شناسنامه مدیرعامل و تمام اعضاء هیئتمدیره، اساسنامه، روزنامه رسمی تأسیس و آخرین تغییرات اعضاء هیئتمدیره و دیگر روزنامههای رسمی مهم، صورتهای مالی حسابرسی و پروانه بهرهبرداری و همچنین دیگر مجوزهای فعالیت که اعتبار داشته باشند، میشود.
این مدارک عبارتاند از اصل فرم درخواست کد با تأییدیه بانک مربوطه و کارگزار، کپی برابر اصل و پشت و روی کارت ملی و تمام صفحات شناسنامه، فرم معرفی اطلاعات حسابهای بانکی مشتری و اقرارنامه و بیانیه ریسک معاملات قراردادهای آتی.
این مدارک عبارتاند از اصل فرم درخواست کد با تأییدیه بانک مربوطه و کارگزار، کپی برابر اصل و پشت و روی کارت ملی و تمام صفحات شناسنامه (مدیرعامل، تمام اعضاء هیئتمدیره و نماینده شرکت)، فرم مشخصات نماینده، فرم معرفی اطلاعات حسابهای بانکی مشتری، اقرارنامه و بیانیه ریسک معاملات قراردادهای آتی، اساسنامه و آخرین تغییرات روزنامه رسمی شرکت که در آن سرمایه ثبتی شرکت آورده شده باشد.
برای خرید ورق از بورس کالا تنها کافی است تا یک سری مراحل را انجام دهید؛ این مراحل را به شکل مورد برای شما آوردهایم:
خرید ورق از بورس کالا بهطورکلی به دو روش حراج حضوری و عرضه یکجا امکانپذیر است. در روش حراج حضوری، خرید ثبت سفارش، معاملات، تسویه، پایاپای و تحویل کالا بر اساس مقررات حاکم بر بازار فیزیکی بورس بوده و اگر در این روش معامله کالا به کمترین میزان خرید برای کشف نرخ عملی نشود، فرد عرضهکننده بعد از اولین عرضه، مدت 5 روز کاری زمان دارد تا برای عرضه مجدد اقدام کند. اگر در عرضه مجدد هم باز موفق به فروش نبود، باید مجدداً فرایندپذیرش و عرضه را طی کرده و دوباره درخواست دهد.
در روش عرضه یکجا کارگزار فروشنده تنها در صورتی میتواند کالا را عرضه کند که 3 درصد ارزش کالای مورد معامله را طبق قیمت پایه و بهشکل نقدی یا ضمانتنامه بانکی را بدون قید و شرط از فروشنده دریافت کند و حسب مورد به حساب را به این اتاق ارائه داده و همچنین تاییدیه اتاق پایاپای را مبنی بر سپردن ضمانتنامههای مربوطه به بورس بدهد.
ورق سرد معمولاً در روزهای دوشنبه یا سهشنبه هر هفته در بورس کالا عرضه میشود. اما دیگر ورقهای فولادی مانند گالوانیزه، ورق قلع اندود و ورق گرم در روزهای سهشنبه هر هفته عرضه میشوند. لازم است بدانید که تمامی معاملات این ورقها در تالار محصولات صنعتی و معدنی و سر ساعت 11 صبح انجام میشوند.
اگر قصد انجام معاملات ورقهای فولادی در بورس کالا را دارید، باید یک سری نکات و قوانین را بلد باشید تا معاملات به بهترین شکل ممکن انجام شده و طرفین شاهد هیچ ضرری از معامله نباشند. نکاتی که باید رعایت کنید شامل موارد زیر میشود:
کارمزد: کارمزد تمامی کالاها اعم از ورقها به شرح زیر بوده و لازم است بدانید که کل مبالغ برحسب ریال هستند.
مهلت تسویه و درصد جریمه تأخیر روزانه: تسویه حداکثر تا ساعت 13 روز سوم کاری باید انجام شود؛ اگر تسویه بعد از این 3 روز انجام نشد، مشتری 7 روز تقویمی زمان مجدد دارد، اما اگر باز هم تاخیر کند باید به ازای هر یک روز 0.25 درصد ارزش معامله جریمه دهد.
فسخ و شرایط فسخ معامله: اگر بعد از گذشت 7 روز تقویمی باز هم تسویه انجام نشد، کارگزار خریدار باید 5 درصد ارزش معامله را بهعنوان خسارت فسخ قرارداد و بهاضافه کارمزد طرفیت قرارداد را پرداخت کند.