تفاوت پروفیل سبک و سنگین چیست؟

تفاوت پروفیل سبک و سنگین چیست؟

مقالات آهن آلات
سه‌شنبه 16 آبان 1402

برای آشنایی با تفاوت پروفیل سبک و سنگین، در ابتدا باید بدانید که پروفیل‌ها از جمله مقاطع فولادی هستند که در صنایع مختلف مثل ساختمان‌سازی، ساخت درب و پنجره و غیره کاربرد دارند. پروفیل‌ها به 2 دسته اصلی باز و بسته تقسیم می‌شوند و هر کدام از آن‌ها دارای ویژگی‌های خاص خودشان هستند. پروفیل‌های باز معمولاً شامل تیرآهن، تسمه، ناودانی، میلگرد و غیره هستند. از طرفی، پروفیل‌های بسته شامل قوطی درب و پنجره و از این قبیل محصولات هستند.

با وجود همه این تعاریف، انواع پروفیل باز و بسته در دسته‌بندی دیگری با عنوان پروفیل‌های سبک و سنگین قرار می‌گیرند. این مقاطع فولادی را می‌توان به 2 دسته صنعتی و ساختمانی هم تقسیم‌بندی کرد. اما پرسش اصلی اینجاست که مهم‌ترین تفاوت پروفیل سبک و سنگین در چه چیزهایی است و کاربرد هر کدام در کدام‌یک از صنایع کاربرد بیشتری دارد.

image not found

پروفیل سبک چیست؟

این نوع از مقاطع فولادی از جنس ورق روغنی یا ورق‌های نورد سرد هستند و در ضخامت‌های پایین 1.5 میلی‌متر تولید و روانه بازار می‌شوند. طبق استانداردهای تعریف‌شده، انواع پروفیل‌های سبک در 2 گرید DIN2394 و  EN10219-2 مورد استفاده قرار می‌گیرند. از جمله کاربردهای رایج پروفیل سبک، ساختن قوطی مبل است و به‌همین دلیل، این نوع از مقاطع فولادی را با عنوان قوطی مبلی هم می‌شناسند. کاربردهای مقاطع فولادی، از جمله مهم‌ترین تفاوت پروفیل سبک و سنگین محسوب می‌شوند. با توجه به این نکته، پروفیل سبک کاربردهای ویژه‌ای دارد که مهم‌ترین آن‎‌ها عبارت‌اند از:

  • صنعت خودروسازی
  • ساخت اگزوز
  • تولید مبلمان
  • ساخت بدنه کانتینر
  • تولید انواع لوازم خانگی
  • صنعت دوچرخه‌سازی

آشنایی با ویژگی‌ها و روش تولید پروفیل سبک

روش تولید پروفیل سبک، با در نظر گرفتن ورق روغنی به‌عنوان ماده اولیه شروع می‌شود. پس از اینکه ورقه‌های روغنی برش داده شدند، در کارخانه و مناسب با ابعاد مورد نظر شکل می‌گیرند. در ادامه، ورق‌های برش داده‌شده وارد خط تولید می‌شوند و می‌توان آن‌ها را با استفاده از 2 روش مستقیم و غیرمستقیم تولید کرد. در ابتدا و در روش مستقیم ورق‌های روغنی وارد قلب می‌شوند و شکل می‌گیرد. سپس جوش داده می‌شوند و طبق ابعاد مورد نظر، سایزبندی می‌شوند.

 

image not found
پروفیل سبک

 

یکی از مهم‌ترین تفاوت پروفیل سبک و سنگین در همین روش‌های تولید است. چرا که پروفیل سبک در روش مستقیم با کیفیت بیشتری تولید می‌شود و ابعاد آن با دقت بالاتری اندازه‌گیری خواهند شد. از طرفی، ورق‌های روغنی در روش غیر مستقیم با استفاده از چند ترفند، به لوله و در نهایت به پروفیل سبک تبدیل می‌شوند. بدیهی است که در این روش، لوله‌هایی که به پروفیل تبدیل می‌شوند، از کیفیت پایینی برخوردار هستند و دقت لازم در اندازه‌گیری ابعادشان وجود ندارد. مهم‌ترین ویژگی‌های پروفیل سبک شامل این موارد هستند:

  • دارای ابعاد دقیق از لحاظ قطر و ضخامت
  • دارای تنوع وزنی و ابعاد قابل اندازه‌گیری
  • برخورداری از فرم‌پذیری یا شکل‌پذیری مطلوب
  • ظریف و با کیفیت معمولاً عالی
  • دارای قابلیت آبکاری شدن 

پروفیل سنگین چیست؟

برای درک بهتر تفاوت پروفیل سبک و سنگین، باید تعریف هر 2 مقطع فولادی را مورد بررسی قرار دهیم. پروفیل سنگین در 2 اشل صنعتی و ساختمانی تولید می‌شود و مقاطع آن در 2 ساختار مربع و مستطیل اندازه‌گیری می‌شوند. پروفیل سنگین با ضخامت بالای 1.5 میلی‌متر و بیشتر تولید می‌شوند و تنوع ابعاد قابل توجهی دارند. به‌دلیل کاربرد زیاد این پروفیل در صنعت ساختمان‌سازی، آن را با عنوان پروفیل صنعتی یا پروفیل ساختمانی هم می‌شناسند. کاربردهای بسیاری برای پروفیل ساختمانی یا سنگین تعریف شده‌اند که مهم‌ترین آن‌ها عبارت‌اند از:

  • تولید قوطی ستون، درب و پنجره
  • ساختن دستگاه‌های صنعتی سنگین
  • طراحی و تولید شاسی ماشین‌های سنگین صنعتی

 

image not found
پروفیل سنگین

 

آشنایی با ویژگی‌ها و روش تولید پروفیل سنگین

از جمله تفاوت پروفیل سبک و سنگین، استفاده از ورق سیاه به‌عنوان ماده خام برای تولید پروفیل ساختمانی است. برای شروع، عرض و ضخامت ورق سیاه را بررسی می‌کنند و سپس با توجه به ابعادی که می‌خواهند پروفیل سنگین را طبق آن تولید کنند، آن را انتخاب خواهند کرد. ورق‌های سیاه انتخاب‌شده در چند مرحله با استفاده از روش نورد گرم، شکل داده می‌شوند و عملیات جوش انجام خواهد شد. نکته مهم در مورد تفاوت پروفیل سبک و سنگین، این است که ورق‌های سیاه باید با 2 روش القایی و مقاومتی جوشکاری شوند. نهایتاً ورق‌های جوشکاری‌شده، خنک‌کاری می‌شوند تا شکل و ابعاد مورد نظر در مورد تولید پروفیل سنگین تأیید شود. پس از اینکه پروسه‌های مورد نظر با موفقیت انجام شدند، محصول نهایی برای بسته‌بندی و عرضه در بازار وارد انبار شرکت می‌شود. از جمله ویژگی‌های پروفیل ساختمانی عبارت‌اند از:

  • خمش در سطوح بالا
  • دارای قابلیت جوش‌پذیری مطلوب
  • دارای سختی سطحی
  • دارای ویژگی پایداری پیچشی
  • تحمل فوق‌العاده نیرو
  • وزن پایین

تفاوت پروفیل سبک و سنگین چیست؟

با توجه به تعاریف، ویژگی‌ها، کاربردها و روش تولیدی که برای هر کدام از پروفیل‌های سبک و سنگین عنوان کردیم، حالا می‌توانیم یک نگاه جامع به تفاوت‌های هر 2 داشته باشیم. برای درک بهتر تفاوت پروفیل سبک و سنگین به این جدول مقایسه‌ای توجه کنید:

image not found
تفاوت پروفیل سبک و سنگین

مقاطع فولادی سبک و سنگین، از لحاظ کاربردهای تخصصی هم دارای تفاوت هستند که مهم‌ترینشان عبارت‌اند از:

  • پروفیل نوع سنگین معمولاً برای پروژه‌هایی که نیاز به تحمل نیروی خیلی زیاد است، مورد استفاده قرار می‌گیرند
  • از پروفیل سبک برای تولید محصولات با وزن پایین‌تر و پروژه‌های سبک‌تر مثل مبلمان‌سازی استفاده می‌شود 

کلام آخر

پروفیل‌ها در واقع مقاطع فولادی و کاربردی هستند که برای به‌کارگیری در صنایع مختلف، به‌روش‌ها متنوع تولید می‌شوند. همین روش‌ها و کاربردهای ویژه باعث شده‌اند تا انواعی از پروفیل‌های سبک و سنگین وارد بازار شوند. در این مقاله به چند نکته مهم در مورد تفاوت پروفیل سبک و سنگین پرداختیم و آن‌ها را از لحاظ روش ساخت، وزن، ضخامت، قیمت و کاربرد زیر ذره‌بین قرار دادیم. پروفیل‌های سبک بیشتر تولید اگزوز، صنعت خودروسازی و تولید مبلمان به‌کار گرفته می‌شود. از طرفی، پروفیل‌های سنگین در صنایع ساختمانی، تولید شاسی ماشین‌های سنگین و پروژه‌های بزرگ‌تر کاربرد دارند.

دیدگاه یا سوال خود را به اشتراک بگذارید

مطالب مرتبط

blog image
چدن چکش خوار یا مالیبل
شنبه 01 اردیبهشت 1403
blog image
پیش بینی قیمت تیرآهن در 1403
سه‌شنبه 28 فروردین 1403