بسیاری از افراد به اشتباه تصور میکنند گالوانیزه فلز خاصی است که برای تولید مقاطع فولادی چون ورقها مورد استفاده قرار میگیرد. اما در واقع، ورقهای گالوانیزه همان شیتهای آهنی و فولادی هستند که با یک لایه از مادهای ضد اکسید پوشانده شدهاند و به همین دلیل مقاومت بیشتری دارند. اکسید شدن یکی از مهمترین مشکلات مقاطع آهنی و فولادی است که باعث میشود بعد از مدتی بلااستفاده باشند؛ اما هزینه مناسب و ویژگیهای مثبت آهن و فولاد باعث شده تا صنعتگران به جای جایگزینی این مواد اولیه، به دنبال روشهایی برای پیشگیری از اکسید شدن آنها برگردند. رنگ کردن ورق گالوانیزه، یکی از ایدههایی است که برای پیشگیری از اکسایش پیشنهاد میشود و بخاطر سهولت در استفاده و هزینه مناسب، کاربرد بسیاری هم دارد.
در این مقاله از گرفت بررسی میکنیم ورقهای گالوانیزه چطور رنگآمیزی میشوند و بهترین رنگها برای انجام این فرایند چیست.
وقهای گالوانیزه، ورقهای آهنی و فولادی هستند که با یک لایه از فلزهای ضد زنگ مانند روی پوشانده شدهاند. رویاندود کردن این محصولات، طول عمر آنها را افزایش میدهد و حتی اگر در مجاورت رطوبت یا اکسیژن قرار بگیرند هم اکسید نخواهند شد. اما ممکن است بخاطر خط و خشی که روی بدنه محصول ایجاد میشود، پوشش روی از بین برود و فلز اصلی بدنه دچار اکسایش شود. برای پیشگیری از مشکلات اینچنینی، از رنگآمیزی ورق گالوانیزه استفاده میکنند.
رنگآمیزی یک پوشش نانوی اضافه به سطح محصول اضافه میکند. در نتیجه حتی اگر قرار بر پاک شدن یا خش خوردن باشد، لایه رویی رنگ آسیب میبیند و همچنان لایه روی برای محافظت از بدنه اصلی محصول وجود خواهد داشت. البته این رنگها برای زیبایی ظاهری محصولات هم کاربرد دارند.
از دیگر دلایل رنگآمیزی این محصولات، قابل تمدید بودن رنگ است. اگر بعد از مدتی، لایه رویی آسیب دید، میتوان دوباره آن را رنگآمیزی کرد تا از اکسایش پیشگیری شود. اگر تنها پوشش مقاطع تخت فولادی، روی باشد، قابل تمدید نخواهد بود و احتمال اکسایش وجود دارد.
برای رنگآمیزی انواع ورق گالوانیزه و آلومینیومی هم میتوان از اسپری زینک استفاده کرد و هم رنگ گالواکوت. تنوع رنگ اسپری زینک کمتر است و تنها در رنگهای مات، طوسی، نقرهای و طلایی وجود دارد. اما رنگهای گالواکوت در ۱۶ نوع مختلف هستند و شامل رنگهایی چون سبز، قهوهای، خاکستری و قرمز میشوند. همانطور که گفتیم، این محصولات هم برای مقاومسازی شیتهای گالوانیزه مناسب هستند و هم زیبایی ظاهری آنها را دوچندان میکنند.
مهمترین مشخصات رنگ مخصوص گالوانیزه عبارت است از:
نحوه رنگ آمیزی ورق گالوانیزه کمی چالش برانگیز است؛ زیرا بدنه این محصولات صاف و صیقلی است که رنگپذیری خوبی هم ندارد. پس اگر تاکنون این کار را انجام ندادهاید، بهتر است از افراد حرفهای کمک بگیرید.
در ادامه روش رنگ آمیزی ورق گالوانیزه را توضیح میدهیم.
مهمترین مزیتهای رنگ کردن شیت گالوانیزه عبارت است از:
بهترین محصولی که میتوانید برای رنگآمیزی این ورقها استفاده کنید، رنگ گالواکوت است که با نام رنگ گالوانیزه هم شناخته میشود و امکان اجرای آن روی شیتهای نورد گرم و نورد سرد وجود دارد. دوام بالا، طول عمر زیاد و مقاومت در برابر عوامل بیرونی اکسایش، از مهمترین ویژگیهایی است که صنعتگران را برای استفاده از این محصول متقاعد کرده است. این محصول همچنین نیازی به زیرسازی ندارد و تک جزئی است؛ بنابراین رنگ کردن با آن ساده خواهد بود و به تخصص خاصی نیاز ندارد. البته اگر یکدست بودن و زیبایی ظاهری کار برایتان اهمیت دارد، بهتر است از نقاشهای کاربلد بخواهید این کار را برایتان انجام بدهند.
بعد از گالواکوت، اسپری زینک هم خاصیتهایی مشابه رنگ گالواکوت دارد و محصول مناسبی برای رنگ کردن ورقهای گالوانیزه محسوب میشود.
بعضی از افراد به جای رنگآمیزی ورقهای گالوانیزه، برای قیمت ورق رنگی گالوانیزه اقدام میکنند. جالب است بدانید که شیتهای رنگی هم همان محصولات گالوانیزه هستند که با پوشش رنگی پوشانده شدهاند. آنها معمولا از محصولات گالوانیزه معمولی باریکتر و سبکتر هستند. بنابراین در کاربردهایی که به مقاومت زیادی نیاز ندارد، مورد استفاده قرار میگیرند. ساخت لوازم خانگی، یکی از کاربردهای ورق رنگی است. اما محصولات گالوانیزه بخاطر ضخامت و مقاومت بیشتری که دارند، برای ساخت بدنه ماشینآلات یا کانکسها به کار میروند و در صورت نیاز، با رنگهایی که پیش از این معرفی کردیم، رنگآمیزی میشوند.
رنگ شیتهای رنگی به صورت اتوماتیک و لایهای در دستگاههای مخصوص روی آن پاشیده میشود و در کوره تثبیت میشود. اما اگر رنگ کردن ورق گالوانیزه بعد از خروج از کارخانه، به صورت دستی انجام میشود و نتیجه نهایی ممکن است به اندازه ورق رنگی، صاف، یکدست و صیقلی نباشد.
قیمت ورق رنگی در ضخامت و عرض برابر، معمولا از ورق گالوانیزه بیشتر است و این مسئله نیز از دیگر تفاوتهای دو محصول محسوب میشود. برای بررسی قیمت روز هرکدام از این محصولات، به سایت گرفت مراجعه کنید.
در این مقاله توضیحاتی درباره روش رنگ کردن مقاطع تخت ارائه دادیم و گفتیم که کارخانهها نیز این محصولات را به صورت رنگی ارائه میدهند. اگر زیبایی ظاهری کار برایتان اهمیت بیشتری دارد، ورقهای رنگی کارخانه انتخاب مناسبتری هستند. اما اگر به دنبال محصولات مقاومتر هستید، باید ورقهای گالوانیزه را بخرید و خودتان آنها را رنگ کنید. رنگ کردن همچنین تاحد زیادی در هزینههای شما صرفهجویی میکند.ما در گرفت هرآنچه نیاز است درباره آهن آلات و مقاطع فولادی بدانید را ارائه میدهیم و قیمت روز محصولاتی چون ورق رنگی و ورق گالوانیزه را در سایت درج میکنیم. با بررسی روزانه گرفت، همیشه در جریان بازار قرار خواهید داشت.