یکی از اصلیترین کاربردهای انواع ورقهای فولادی، استفاده در صنعت خودروسازی است. بیش از یک ششم انواع ورقهای تولید شده در سطح جهان، در ساخت و تولید انواع خودرو، مورد استفاده قرار میگیرند. ورق در صنعت خودروسازی کاربردهای مختلفی دارد و انواع گوناگون این مقطع فولادی، در این صنعت به کار میروند. این ورقها به دلیل نازک بودن و قابلیت شکلدهی و انعطافپذیری، در صنایع مختلف مثل خودروسازی کاربرد دارند. ورق گالوانیزه، ورق سیاه، ورق روغنی، ورق رنگی و ... از جمله انواع ورقهای فولادی به شمار میروند. قیمت و مقاومت مناسب از دیگر ویژگیهای این ورقها محسوب میشوند. این امکانات سبب میشوند که صنعت خودروسازی به شکل گستردهای به ورقهای فولادی وابسته باشد. در این مقاله از وب سایت گرفت با ما همراه باشید تا به بررسی انواع ورق در صنعت خودروسازی و کاربردهای هر کدام از آنها بپردازیم.
ورقی که در ساخت خودرو مورد استفاده قرار میگیرد، از نظر جنس و ضخامت بررسی میشود. جنسهای مختلف ورقهای خودرو عبارت است از گالوانیزه، سیاه، روغنی، ضدزنگ، استیل و … . ضخامت ورق بدنه خودرو هم متنوع است. به طور کلی، ورقهایی که در این صنعت مورد استفاده قرار میگیرند، از 0.4 میلیمتر شروع شده و تا ضخامت 2 میلیمتر هم میرسند.
در قسمتهای مختلف خودرو از جمله شاسی، ترمز، چرخ، ستون، صفحات بدنه، سیستم اگزوز و ... از ورقهای مختلف فولادی استفاده میشود که در ادامه، به معرفی 4 مورد از آنها خواهیم پرداخت.
ورق استیل جنس خاصی از آلیاژ فولاد است که شامل درصد بالایی از آهن و مقداری کربن میشود. این ورق به دلیل مقاومت بالا در مقابل خوردگی، از محبوبیت زیادی در صنعت خودروسازی برخوردار است. از ورق استیل در سیستم های اگزوز خودرو، باکهای سوخت، ساخت شاسیها، قطعات خودرو و ساخت تزئینات آن استفاده میشود.
استفاده از ورق استیل باعث کاهش وزن خودرو و در نتیجه، کاهش مصرف سوخت آن میشود. از ورق استیل کروم-منگنز خالی از نیکل، برای ساخت سپر اتومبیل استفاده میشود همچنین از ورق استیل فریتی با داشتن تیتانیوم و نئوبیوم برای تولید انواع اگزوزها استفاده میشود. در کنار کاربردهای گوناگون، قیمت ورق استیل هم دیگر عامل محبوبیت این مقطع به شمار میرود.
روی این ورقها، یک لایه از فلز «روی» کشیده میشود تا از خوردگی و زنگ زدگی آن جلوگیری شود. از این ورق، بیشتر از سایر انواع ورقها در صنعت خودروسازی استفاده میشود. هر دو نوع ورق گالوانیزه یعنی ورق گرم و ورق الکتروگالوانیزه در ساخت و تولید انواع اتومبیل، استفاده میشود. قیمت ورق گالوانیزه هم با توجه به ضخامت آن (0.4 تا 2 میلیمتر در خودروسازی استفاده میشود) تعیین میشود. در مواردی که زیبایی اهمیت بیشتری دارد (مانند بدنه خودرو) از ورقهای الکتروگالوانیزه استفاده میشود که یکنواختی بیشتری دارند. در درب خودرو، کاپوت و ... هم از این ورق استفاده میشود.
ورق آهنی به دلیل ظاهر مات و سیاهی که دارد، به نام «ورق سیاه» هم شناخته میشود. این ورق در دو گرید St37 و St52 تولید میشود. ورق St37 با درصد کربن کمتر، به عنوان ورق آهن معمولی شناخته شده و انعطافپذیری و شکلپذیری بالایی دارد. این ورق سیاه در ساخت قاب و رینگ چرخ خودرو مورد استفاده قرار میگیرد. قیمت ورق سیاه بیش از هر چیز، به ضخامت آن وابسته است.
این ورق که به صورت نورد سرد تولید میشود، در ساخت بدنه خودرو کاربرد دارد. به دلیل رنگپذیری و قابلیت جوشکاری بالا، به شکل گستردهای در ساخت انواع قطعات بدنه خودرو مورد استفاده قرار میگیرد. قیمت ورق روغنی یکی از مهمترین فاکتورهایی است که در زمان انتخاب این مقطع فولادی، باید مورد توجه قرار بگیرد.
همانطور که اشاره شد، دلایل زیادی برای محبوبیت ورقهای فولادی در ساخت انواع قطعات خودرو وجود دارند که در ادامه، به مهمترین آنها اشاره میکنیم:
دوام و ماندگاری، اولین فاکتور در هر صنعتی به شمار میرود. ورقهایی از جنس فولاد نسبت به سایر انواع مواد اولیه، استحکام بیشتری دارد و همین موضوع، اولین دلیل استفاده از ورق فولادی در صنعت خودروسازی محسوب میشود. لازم به تاکید نیست که هرچقدر ماندگاری مواد اولیه در ساخت خودرو بیشتر باشد، استحکام و کیفیت اتومبیلی که در نهایت تولید میشود هم به همان نسبت افزایش پیدا میکند.
وقتی که از ورقهای فولادی در صنعت خودروسازی استفاده شود، طول عمر خودرو بیشتر میشود. این مورد باعث کاهش هزینههای جانبی، هزینه تعمیرات در آینده و ... میشود.
ورقهای فولادی قابلیت بازیافت دارند و به همین دلیل، میتوان چندین بار از آنها استفاده کرد. این ویژگی باعث سازگاری این ورقها با محیط زیست میگردد.
وقتی از استحکام بالای فولاد حرف میزنیم به این معنی است که در مقابل ضربه مقاومت فوقالعادهای از خود نشان میدهد. بنابراین در زمان بروز حادثه میتواند از جان سرنشینان خودرو به خوبی محافظت کند.
به طور متوسط، 65 درصد از وزن خودرو را فولاد تشکیل میدهد. از طرفی دیگر، 16 درصد از فولاد تولید شده در جهان، به صنعت خودروسازی اختصاص دارد. 34 درصد از فولادی که در تولید خودرو استفاده میشود، به ساخت بدنه و درها اختصاص دارد. 23 درصد از آن در تولید قطار کاربرد دارد؛ 12 درصد در سیستم تعلیق و بقیه هم برای چرخها، لاستیکها و ... اختصاص داده میشود. استحکام بالا، امنیت، سازگاری با محیط زیست، قیمت مناسب و ... از اصلیترین دلایلی هستند که خودروسازها را به استفاده از فولاد در این صنعت ترغیب میکنند .
در این مقاله ابتدا به تعریف ورق فولادی پرداختیم و سپس انواع ورقهای مورد استفاده در صنعت خودروسازی را بررسی کردیم. سپس به معرفی دلایل محبوبیت این ورقها در تولید خودرو پرداختیم و در نهایت هم مقاله را با ویژگیهای ورقهای به کار رفته در صنعت خودروسازی به پایان رساندیم. در صورتی که درباره انواع ورقهای فولادی سوال یا ابهامی دارید، با کارشناسان ما در گرفت همراه باشید تا در اولین فرصت، پاسخگوی شما عزیزان باشیم.