ورقها یکی از مقاطع پرکاربرد در صنعت هستند که برای ساخت آنها، از جنسهای مختلف از جمله فولاد استفاده میشود. محصولات فولادی در برابر زنگزدگی و خوردگی مقاومت بسیار کمی دارند؛ به همین دلیل، مشکلات زیادی را ایجاد میکنند. متخصصین، برای حل این مشکل، ورق آلوزینک و گالوانیزه را طراحی و به بازار عرضه کردند. از آنجایی این دو ورق دارای پایه فولادی یکسان بوده و به همدیگر شبیه هستند، بههمین دلیل مقایسه ورق گالوانیزه و آلوزینک همیشه یک چالش برای کارشناسان بوده است. هدف ما از نوشتن این مقاله بررسی تفاوتهای ورق آلوزینک و گالوانیزه است.
طبق نظر کارشناسان آهنپرتال:
"ورق آلوزینک و گالوانیزه از محصولات فولادیای هستند که در برابر خوردگی مقاومت بسیار بالایی دارند. با مقایسه ورق گالوانیزه و آلوزینک میتوان پی برد که این دو محصول تفاوتهایی نسبت به یکدیگر دارند. این دو ورق فولادی دارای 6 تفاوت اصلی شامل تفاوت در قیمت، ابعاد، مواد اولیه مورد استفاده، مقاومت و خوردگی، مشخصههای فنی و شکل ظاهری دارند."
ورق آلوزینک یکی از ورقهای فولادی آلیاژی بوده که با خواص و مشخصههای متفاوتی تولید و عرضه میشود. این ورق را با نامهای دیگری، مانند گالوالوم نیز میشناسند. ورق آلوزینک یک فلز گالوانیزه است؛ زیرا با عنصر روی پوشش داده میشود. در ساخت این محصول علاوه بر روی، دو عنصر آلومینیوم و سیلیکون نیز بهکار رفته که هر کدام از آنها، دارای مقادیری مشخص هستند.
ورق آلوزینک در برابر آبخوردگی از مقاومت بسیار خوبی برخوردار است؛ بنابراین در محیطهایی که رطوبت زیادی وجود دارد، کاربرد بیشتری را دارند. به عنوان مثال میتوان این ورق فولادی را در سالنهای صنعتی و سقف سولهها مشاهده کرد. از جمله کاربردهای دیگر ورق آلوزینک میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
ورق گالوانیزه بر پایه ورقهای فولادی سرد یا گرم تولید میشود؛ این محصول، به کمک روشهای گوناگون در برابر خوردگی مقاوم میشود. ظاهر ورق گالوانیزه براق بوده و در ابعاد مشخصی به بازار عرضه میگردد.
ورق گالوانیزه نیز همانند ورق گالوالوم در محیطهایی با رطوبت بالا، کاربرد زیادی دارد. علاوه بر این کارایی، این محصول در بازار زیاد بوده و میتوان در ساخت نبشی، پروفیل، ناودانی و لولهی گالوانیزه از آن استفاده کرد. کاربردهای دیگر این محصول عبارتند از:
این دو ورق هر چند دارای پایه فولادی یکسان هستند، اما تفاوتهایی نیز با هم دارند. تفاوتهای ورق آلوزینک و گالوانیزه را میتوان به شش مورد اصلی تقسیم کرد که در ادامه به بررسی هر یک از آنها خواهیم پرداخت.
سایز و ابعاد ورق آلوزینک از تنوع کمتری نسبت به سایر ورقهای فولادی برخوردار است. این ورقها را میتوان به صورت شیت و رول در بازار مشاهده کرد. ورق گالوانیزه در مقایسه با ورقهای دیگر، از نظر ابعاد محدودیت کمتری دارد. هر کارخانه تولیدکننده، این ورق را در ابعاد، ضخامت، سایز و وزن خاصی به بازار عرضه میکند.
با مشاهده ورق گالوالوم و مقایسه با ورق گالوانیزه تفاوت ضخامت آنها کاملاً مشخص است. ورقهای آلوزینک در بازهی 0.5 تا 0.8 میلیمتر تولید شده اما ورق گالوانیزه دارای ضخامت 0.5 تا 2 میلیمتر است. ابعاد ورقهای آلوزینک موجود در بازار معمولاً برابر 1 تا 1.5 متر است. اما ورق گالوانیزه بزرگتر بوده و دارای طول بین 2 تا 10 متر و عرض 1 تا 1.5 متر خواهد بود.
با مقایسه ورق آلوزینک و گالوانیزه میتوان به تفاوت قیمت آنها پی برد. همانطور که اشاره شد، یکی از عناصر تشکیل دهنده ورق آلوزینک، آلومینیوم است. آلومینیوم قیمت نسبتاً بالایی دارد، به همین دلیل بر روی قیمت ورق آلوزینک تاثیر مستقیم داشته و موجب قیمت بالاتر آن در مقایسه با ورق گالوانیزه شده است.
آلومینیوم بهکار رفته در ورق آلوزینک مقاومت بسیار خوبی برای این محصول فولادی ایجاد کرده است. پس مقاومت ورق آلوزینک در برابر خوردگی بیشتر از ورق گالوانیزه خواهد بود. به همین دلیل از ورق آلوزینک در صنایع حساس و دقیق بیشتر از ورق گالوانیزه استفاده میشود.
مقایسه ورق گالوانیزه و آلوزینک از نظر مشخصات فنی این نکته را مشخص میکند که ورق گالوالوم ساختار پیچیدهتری دارد؛ زیرا در ساختار آن از چند عنصر استفاده شده است. اما ورق گالوانیزه همان ورقهای فولادی بوده که با یک لایه از روی پوششدهی شده است.
ورق گالوانیزه دارای ظاهری براق و بدون رنگ است، در حالی که ورقهای آلوزینک به صورت رنگ شده در بازار وجود دارند. در نتیجه ورق آلوزینک در قسمتهای بیرونی ساختمان مورد استفاده قرار میگیرد؛ البته ورق گالوانیزه نیز قابلیت رنگآمیزی را دارد.
ورق آلوزینک و گالوانیزه هر دو از ورقهای فولادی هستند با این تفاوت که ورق گالوالوم از 55 درصد فلز آلومینیوم، 43.3 درصد فلز روی و 1.7 درصد عنصر سیلیکون تشکیل شده است. پوشش ورق گالوانیزه فقط فلز روی بوده در حالی که ورق آلوزینک دارای پوششی از روی و آلومینیوم است.
هرکدام از این محصولات دارای معایب و مزایای مختص به خود هستند که آنها را برای کاربردهای ویژهای ایدهآل کرده است. در ادامه مزایا و معایب این دو ورق را بررسی خواهیم کرد.
مزایا و معایب ورق گالوانیزه عبارتند از:
از مزایا و معایب ورق آلوزینک میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
همانگونه که پیشتر نیز اشاره شد، قیمت ورق آلوزینک در مقایسه با قیمت ورق گالوانیزه بالاتر است. یکی از دلایل قیمت بالا ورق گالوانیزه نسبت به آلوزینک، استفاده از آلومینیوم در ترکیب آن بوده؛ آلومینیوم از جمله فلزات گرانبها در بازار است.
قیمت این دو محصول در بازار با نوسانات زیادی همراه هستند که میتوانید برای استعلام قیمت انواع ورق گالوانیزه و آلوزینک از سایت آهنپرتال استفاده کنید تا از بهروزترین قیمتها باخبر باشید.
سخن پایانی
مقایسه ورق گالوانیزه و آلوزنیک نشان داد که این دو محصول هر چند از پایه فولادی مشابه تولید شدهاند، اما دارای تفاوتهایی نیز هستند. ورق گالوالوم در مقایسه با ورق گالوانیزه نشان داد که این ورق دارای قیمت بالاتر، مقاومت بیشتر و ابعاد کوچکتری نسبت به گالوانیزه است.