وحید شیخ زاده، مدیرعامل شرکت مهندسی فکور صنعت تهران در گفت و گویی اظهار داشت:
عرضه در بورس کالا مزیت های بیشماری دارد که به طور مثال، شرکت فکور صنعت تهران کاملاً با اختیار، خود را ملزم کرده در یک کانال شفاف و رقابتی، کنسانتره خود را عرضه کند.
به گفته او در سازوکار مبتنی بر عرضهوتقاضا در بستر بورس کالا، بازار در شرایط شفاف قرار میگیرد و منافع بنگاهها تامین می شود.
این فعال معدنی تاکید می کند:
در بستر بورس کالا هم سیاستگذار میتواند در شرایط پیشبینیپذیر با رصد و بررسی عیبها و کاستیها، نقشه راه ارایه دهد و هم سیگنال مطلوبی به سرمایهگذار ارسال میشود که در موقعیت شفاف، با رصد وضع موجودی بازار، در پی کاهش هزینه تمامشده، فروش و درآمد بیشتر و در نهایت حاشیه سود مطمئن بروند.
مدیرعامل مهندسی فکور صنعت تهران در خصوص انتقادهایی که هرازگاهی از سوی بخشهای مختلف زنجیره نسبت به قیمت محصولات مطرح میشود، تصریح کرد:
در این زمینه شاید نیاز باشد وزارت صمت در مقام سیاستگذار در نحوه اجرا، اصلاحاتی ارایه دهد که منافع بنگاهها در شرایط فعلی حفظ شود اما موضوعی که باید بر آن تاکید شود، اصل عرضه محصولات در بورس کالاست چرا که این شیوه بهترین راه برای ایجاد توازن در بازار است.
شیخ زاده در خصوص تشریح چالش بنگاه ها که باعث شده مخالفت هایی در رابطه با قیمت کالاها صورت گیرد، گفت:
در خصوص عرضه کامل محصولات زنجیره فولاد در بورس کالا، نکاتی وجود دارد که با تدبیر سیاستگذار این موارد قابلحل و مزایای این رویداد مهم عملیاتی میشود.
او گفت:
برای مثال در زنجیره ارزش تامین فولاد برخی از بنگاهها با هم تهاتر میکنند؛ این بدان معناست که برای انجام فرایند تولیدشان به صورت تهاتر در ازای فروش کالایشان به بنگاه دیگر، کالای دیگری از آن بنگاه خریداری میکنند که با عرضه کامل محصولات در بورس کالا، باید تکلیف این نوع از معاملات تهاتری برای بنگاهها مشخص شود که آنها را با چالش مواجه نکند. هر چند که به مرور زمان بنگاه ها میتوانند در مکانیزم عرضهوتقاضا در بورس کالا همدیگر را پیدا کنند و نیازهای خود را هم آنجا رفع کنند.
به گفته شیخ زاده، بخشی از روابط تجاری فعلی بنگاهها در زنجیره ارزش تامین فولاد، براساس روابط دستمزدی است، این بدان معناست که بنگاهها در قبال خرید کالا با ارائه دستمزد به بنگاههای خصوصی دیگر، ماده اولیه یا کالای مورد نیاز خود را تامین میکنند که این رویه نیز در سازوکار عرضهوتقاضا در بورس کالا میتواند تعریف شود.
این فعال معدنی گفت:
یکی از چالشهای فولادیها این است که عرضه آهن اسفنجی به میزان کافی در بازار نیست که در حوزه عرضه نیز میتوان به مرور میزان عرضه را در بورس کالا (در وضعیت شناور) تعیین کرد تا تعادل عرضه و تقاضا هم بهم نخورد و در شرایط شفاف در بورس کالا، به مرور مشکلات ایجاد شده حل شود.
مدیرعامل شرکت مهندسی فکور صنعت تهران تاکید دارد که همه این نکات با ارایه نسخههای اصلاحی و ظرافت خاصی از سوی سیاستگذار قابل رفع است، چرا که بورس کالا بستر شفافی است که به ما در رسیدن به یک اقتصاد رقابتی بسیار کمک میکند.
به گفته شیخ زاده، پیش تر برخی از بنگاه های خصولتی ماده اولیه برخی از دیگر بنگاه ها را میخریدند اما در پرداخت پول تعلل میکردند اما در شرایط فعلی با سازوکار عرضهوتقاضا در بورس کالا، علاوه بر یک وضعیت شفاف، چنین چالشهایی کمتر شکل میگیرد.
وحید شیخ زاده در پایان گفتگوی خود یادآوری کرد که با عرضه در بورس کالا موافق است و از آن حمایت می کند. همچنین در انتها تصریح کرد:
وزارت صنعت و معدن باید به عنوان سیاستگذار، با تولید کنندگان همفکری کند و از این ماجرا که در اصل کاری صحیح است، بااصلاح برخی مسائل حمایت کند و برای عرضه در بورس کالا قدم های مناسبی را بردارد.